Kütdiken limonunda ara anaçların bitki besin elementi üzerine etkileri
Effects of different interstock on kütdiken lemon in terms of some plant nutrient elements
- Tez No: 655992
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YEŞİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgiller, Bitki besin elementi, Kütdiken Limonu, Anaç, Ara Anaç, Çeşit, Citrus, Plant nutrients, Kütdiken lemon, Rootstock, Interstock, Scion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmada; Turunç Tuzcu 31-31 anacı üzerine aşılı olan Rubidoux üç yapraklısı, Flying Dragon üç yapraklısı, Sitrumelo 1452, Star Ruby altıntopu ara anaçlarının üzerine aşılanmış Kütdiken limonu ağaçları materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada oluşturulan bu kombinasyonlarla (anaç - ara anaç - çeşit) bitki besin element düzeylerinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi ve bu anaçların ara anaç olarak kullanılma olanaklarının ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre kullanılan ara anaçların N, P, Mg ve Mn elementlerinin alımı üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisi bulunmazken K, Ca, Fe ve Zn elementleri üzerindeki etkileri önemli bulunmuştur. K ve Zn elementlerinin alım düzeyleri incelendiğinde en fazla besin elementi alımı kontrol grubunda (Kütdiken-Turunç) gerçekleşmiştir. Bu sonuca göre ara anaçlar K ve Zn alımı bakımından kontrol bitkilerinin gerisinde kalmıştır. Ancak Fe ve Ca değerleri incelendiğinde ara anaç kullanımının bu elementlerin alımı üzerinde olumlu etki yarattığı görülmüştür. Fe elementinin alımında Kütdiken - Rubidoux üç yapraklısı-Turunç kombinasyonu ön plana çıkmış ve olumlu etkide bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; Kütdiken lemon on Rubidoux trifoliate orange, Flying Dragon trifoliate orange, Citrumelo 1452, Star Ruby grapefruit grafted on rootstocks of Tuzcu 31-31 sour orange are used as a material. It was aimed to determine the changes in plant nutrient levels with these combinations (rootstock-interstock-variety) and to reveal the possibilities of using these rootstocks as intermediate rootstocks. According to the results of the study, while there was no statistically significant effect of the interstock on the uptake of N, P, Mg and Mn elements, their effects on K, Ca, Fe and Zn elements were found to be significant. When the intake levels of K and Zn elements were examined, the highest nutrient intake was in the control group (Kütdiken lemon-Sour orange). According to this result, the interstocks were behind the control plants in terms of K and Zn uptake. However, when Fe and Ca values were examined, it was seen that the use of interstocks had a positive effect on the intake of these elements. In the intake of the element Fe, the combination of Kütdiken lemon-Rubidoux trifoliate orange -Sour orange came to the fore and had a positive effect.