Pamuk (Gossypium hirsutum l.)'ta kullanılan farklı azot form dozlarının solgunluk hastalığı (Verticillum dahliae kleb) üzerine etkileri
- Tez No: 65600
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABUZER SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Azot, Üre, Diamonyum fosfat, Amonyum nitrat, Hastalık oranı, Hastalık indeksi, Lif verimi, Verticillium dahlide. -6
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
2.ÖZ Pamuk (Gossypium hirsutum L.)'Ta Kullanılan Farklı Azot Form Ve Dozlarının Solgunluk Hastalığı (Verticillium dahliae Kleb) Üzerine Etkileri MEHMET YILDIRIM 1997 Bu çalışma, farklı azot doz ve formlarının pamuk solgunluk hastalığı etmeni {Verticillium dahliae Kleh) üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme 1996 yılında, Dicle nehri vadisinde, bir üretici tarlasında, Tesadüf blokları deneme desenine göre iki azot formu (Üre ve Diamonyum Fosfat + Amonyum Nitrat) ve altı azot dozu ( 0,4,8, 12, 16 ve 20 kg/da ) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre azot formunun incelenen özellikler üzerinde önemli olmadığı, ancak üre formunda uygulamanın hastalık indeksini ve verimi biraz arttırdığı belirlenmiştir. Diamonyum fosfat + Amonyum nitrat formundaki uygulamalarda ise hastalık indeksi ve verim biraz artmıştır. Azot dozlarının artmasıyla hastalık indeksi önemli ölçüde artmıştır.
Özet (Çeviri)
3.ABSTRACT“ The Effect of Different Nitrogen Forms and Doses on the Cotton Wilt Diesease Caused by Verticillium dahliae Kleb ”MEHMET YILDIRIM 1997 This study was carried out in order to fix the effec of different Nitrogen Doses and forms on the cotton wilt disease caused by Verticillium dahliae. This practice was carried out in 1996 in the valley of Dicle River (on the field) acorting to practice design of the chance blockes, using to Nitrogen forms (Ure, DAP+Amonyum.Nitrat) and six Nitrogen Doses (0, 4, 8, 12, 16, 20 kg/da N). The results are, Nitrogen formes are not im portant on the observed valves. In the urea form the practice has a bit decreased the disease index and the yield whit the practice of Diamonyum fosfat +Amonyum nitrat forms yield and disease index have a bit decreased. Whit the increation of the Nitrogen doses the disease index has increased on important quantity. Key words; Cotton, Nitrogen, Urea, Diamonyum fosfat,Amonyumnitrat, severity Disease pathogen's, Yield.