Kahramanmaraş koşullarında üç pamuk (gossypium hirsutum L.) çeşidinde çiçeklenme süresince çiçektozu canlılığının değişiminin incelenmesi
Investigation of changing of pollen viability during flowering in the three cotton cultivars (gossypium hirsutum L.) under Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 95162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk {Gossypium hirsutum L.), Çiçektozu Canlılığı, Çiçektozu Çimlendirme, Çiçektozu Boyama, Cotton {Gossypium hirsutum L.), Germination, Vital Staining. Pollen Viability, Pollen II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA ÜÇ PAMUK {Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİDİNDE ÇİÇEKLENME SÜRESİNCE ÇİÇEKTOZU CANLILIĞININ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ BERNA GOKKAYA KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. Lale EFE Yıl: 2000, Sayfa: 29 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Lale EFE : Prof.Dr.Mustafa OĞLAKÇI : Yrd.Doç.Dr.Fatih KILLI 1998 yılında, Kahramanmaraş'ta yürütülen bu çalışmada, üç pamuk {Gossypium hirsutum L.) çeşidinde, beş farklı çiçektozu canlılığı belirleme yöntemi kullanılarak, çiçeklerime süresi boyunca çiçektozu canlılıklarının belirlenmesi ve çiçektozu canlılıklarının kullanılan çeşitlere, kullanılan yöntemlere ve zamana göre değişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Kullanılan her yöntem için denemeye alınan tüm çeşitlerde, çiçektozu canlılığı bakımından istatistiksel olarak farklılık bulunmadığı, tüm çeşitlerin bu özellik için benzer davranış gösterdiği saptanmıştır. Tüm çeşitler için kullanılan yöntemler arasında çiçektozu canlılığı yönünden istatistiksel anlamda önemli farklılık bulunduğu ve her üç çeşitte de en yüksek çiçektozu canlılığı oranlarının TTC ve MTT ile boyama yöntemlerinde elde edilmesine karşın, en düşük çiçektozu canlılığı oranları petri kabında çimlendirme yönteminde elde edilmiştir. Ancak, boyama yöntemlerinin fazla güvenilir olmaması dolayısıyla çiçektozu canlılığı ölçümlerinde, çimlendirme yöntemlerinin kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, tüm çeşitlerde çiçektozu canlılık oranlarının, aşın yüksek ve aşın düşük oransal hava neminin gözlendiği günler dışında, çiçeklenme süresi boyunca değişmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF CHANGING OF POLLEN VIABILITY DURING FLOWERING IN THE THREE COTTON CULTIVARS (Gossypium hirsutum L.) UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS BERNA GOKKAYA DEPARTMENT OF COTTON EXPERTISE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ ÎMAM Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Lale EFE Year: 2000, Pages: 29 Jury: Yrd.Doç.Dr.Lale EFE Prof.Dr.Mustafa O?LAKÇI Yrd.Doç.Dr.Fatih KILLI In this study that was carried out in 1998 Kahramanmaraş three cotton {Gossypium hirsutum L.) cultivars and five determination methods of pollen viability were used. It was aimed at determination of pollen viabilities during flowering and investigation of changing of pollen viabilities depending on tested cultivars, used methods and time. It is determined that there was no differences statistically among tested cultivars for each used method for pollen viability and all of the cultivars were similar for this trait. It is also determined that there were statistically differences among used methods for all of the cultivars for the trait of pollen viability. While the highest pollen viability rates were obtained in all of the cultivars by using vital stain testing of TTC and MTT, the lowest pollen viability rates were obtained by germinating on artificial medium. However, the use of germination methods was recommended due to vital staining methods were not more reliable. Moreover, it is determined that the pollen viability rates did not changed during flowering in all of the cultivars except the days in which were observed extreme relative humidity rate.