Sinüsodial dever rampalı demiryol kurbalarının açılar diyagramı prensibi ile düzeltilmesi için yeni bir metod bulunması
A New method for the correction of the sinusodial easement curves of railways with the principle of angle diagrams
  1. Tez No: 65612
  2. Yazar: AHMET BAĞIRGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORKUD ARBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurbaların Düzetilmesi, Dever, Rakordman Eğrisi, Açılar Diyagramı, Correction Of Curves, Superelevation, Easement Curve, Diagram Of Angle
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çağımızda katar hızlarının artması, kurbalardan konforlu ve emniyetli geçişi sağlayabilecek yeni rakordman eğrilerinin bulunup kullanılmalarını gerekli kılmıştır. Dever rampasının sinusoid olması halinde ortaya çıkan sinusoidal rakordman eğrisi, bunların çok konforlu olanlarından bir tanesidir. Deverin lineer değişimine göre, önceleri kolayca yapılmakta olan bozulmuş kurbalann düzeltilmesine ilişkin hesaplar, deverin ve dolayısıyla rakordman eğrisinin sinusoidal olması halinde, ancak bilgisayar kullanılarak çözülebilecek bir nitelik kazanmış bulunmaktadır. Çözüm için gerekli bilgisayar programının geliştirilmesine esas olacak temel bilgiler giriş bölümünü izleyen 2. bölümde“Yolun Geometrik Şeklinin Belirlenmesi”başlığı altında verilmiştir. Daha sonraki 3. bölümde, bozulmuş kurbaların düzeltilmesi için gerekli matematiksel bağıntılar ve bu konudaki literatür etüt edilerek hem hesap hem de uygulama açısından kolaylık sağlayabilecek yöntemlerin bulunmasına çalışılmıştır. Rakordman eğrilerinin değişmez diye bilinen başlangıç ve bitim noktalan araştırma konusu edilerek bu noktaların kurbaların düzeltilmesindeki önemi ve minimum ripajla düzeltmeye uygun olan, gerçek yerlerinin bulunmasının gerekliliği ortaya çıkarılmıştır. Son bölüm olan 4. bölümde ise geliştirilen bilgisayar programının uygulandığı örnek bir çözüme kısa açıklamalara birlikte yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our century increased speeds of trains make us to develope and use the new easement curves to provide a comfortable and secure transportation. When the superelevation is sinusoidal then one of the most comfortable curves is the sinusoidal easement curve. Calculations to improve the distorted curves were done very easily when the superelevations change linearly but when the superelevations and spiral curves are sinusoidal then we need to use computers to solve the problem. The main ideas to improve the necassary program for computer aided solution are presented in the second chapter, called“Determination of the Geometrical Railroad Shape”. Then in the third chapter, the mathematical expressions for improving the distorted curves and topics related to this field are investigated. According to these investigations some methods which eas the calculations and application are presented. The beginning and the end points of the easement curves which are known as they can not be replaced are taken into consideration. As a result it has been found that these points are very important for improving the distorted curved and also it is necassery to find the real poritions of these points with rninimum work. In the fourth chapter the developed computer program is presented according to relations and priciples explained in the second and third chapters.