N,N diisobutilformamid tetrasiyononikel komplekslerinin IR spektroskopik bölgesinde incelenmesi
Investigation of the N,N diisobuthylformamide tetracyanonickel complexes in IR spectrum regions
  1. Tez No: 65613
  2. Yazar: RASİM DERMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler Spektroskopi, infrared Spektroskopisi, Klatrat Yapı, Hofmann Tipi Bileşikler, Molecular Spectroscopy, Infrared Spectroscopy, Clathrate Structure, Hofmann Types Compounds
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
N,N-Düsobutilformamid Tetrasiyanonikel Komplekslerinin ÎR Spektroskopik Bölgesinde incelenmesi Rasim Dermez Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü, 1997 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Zeki Kartal ÖZET Bu çalışmada M(DffiF)2Ni(CN)4 (M=Mn, Co, Cd, Cu, Ni) formülü ile verilen N,N DIBF tetrasiyanonikel komplekslerin kimyasal yollardan ilk kez elde edildi. infrared spektroskopisi ile (4000-400) cm'1 spektroskopik bölgesinde infrared soğurma spektrumları kaydedilerek titreşim frekansları incelendi. Bu çalışma; birinci bölüm giriş bölümü olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. ikinci bölüm moleküler spektroskopiyi içermektedir. Bu bölümde, infrared spektroskopisi, Raman spektroskopisi, moleküler yapıda simetri, temel titreşim türleri, infrared spektrumu yapı analizi gibi konular dahildir. Üçüncü bölüm deneysel teknik ve düzenekleri içermektedir. Bu bölümde, infrared spektroskopisi tanıtılmakta ve DIBF tetrasiyanonikel komplekslerinin elde edilmesi anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde deneysel sonuçlar ve tartışmayı içermektedir. Bu bölümde DIBF molekülünün frekans kaymalarının ve M-Ni-DIBF komplekslerinin tabaka yapısı frekanslarının incelenmesi gibi konular dahildir. Beşinci bölüm sonuçlan içermektedir. Sonuç olarak bu çalışmada ilkkez tararımızdan elde edilen DIBF tetrasiyanonikel kompleksleri Hofmann tipi komplekslere yeni örnekler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of The N,N-DiisobuthyIformamide Tetracyanonickel Complexes in IR Spectrum Regions by Rasim Dermez Master Science Thesis, Department of Physics, 1997 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki KARTAL SUMMARY In this study firstly are syntheszed the N,N diisobuthylformamide tetracyanonickel complexes, presented by general formula M(DIBF)2Ni(CN)4 (M=Mn, Co, Cd, Cu, Ni).We was recorded the IR spectroroscopic datas between ü= (4000-400) cm"1 and insighted vibratonal frequencies. The thesis, was began with an introduction chapter and contain totally five chapters. In second chapter, there are moleculas spectroscopic aspects. Here was discused IR, Raman spectroscopy and sequent the molecular simetries, vibrations kinds and structural determinations by IR spectroscopy. In third chapter, was given laboratory practice and accesories. Here was explaned and discused IR datas and was given preparations of the M-Ni-DIBF complexes. In the next chapter, there are considered the practical results. Here are discused the frequency intersept and layers shapes of the M-Ni-DIBF complexes. Five chapter containing only the results. We can say, DIBF tetracyanonickel complexe is the new Hofmann complexe, obtained by us.