Kahramanmaraş koşullarında çörek otu (Nigella sp.) genotiplerinde farklı sıra arası mesafelerin verim ve kaliteye etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different inter-row distances of suitable brown (Nigella sp.) genotypes on yield and quality under kahramanmaraş conditions
- Tez No: 656131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çörek otu, N. damascena, N. sativa, N. sativa (Çameli), sıra arası mesafe
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş koşullarında farklı sıra arası mesafelerinin N. sativa L., N. damascena L. ve N. sativa L. Çameli genotipleri üzerinde tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2019-2020 vejetasyon dönemlerinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama arazisinde sıra arası mesafeleri 20, 30, 40 ve 50 cm olacak şekilde yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışma sonucunda farklı sıra aralıklarında ekilen çörek otu genotiplerin de; bitki boyu 30.25-56.90 cm, ilk dal yüksekliği 1.58-15.62 cm, ilk kapsül yüksekliği 11.52-30.70 cm, dal sayısı 5.40-7.10 adet/bitki, kapsül sayısı 8.37-28.37 adet/bitki, kapsüldeki tane sayısı 7.00-26.33 adet/kapsül, bin tane ağırlığı 2.18-2.71 g, tohum verimi 51.39-155.00 kg da-1 , sabit yağ oranı %28.65-36.40, protein oranı %19.28-22.32, uçucu yağ oranı %0.58-1.12, sabit yağ verimi 20.36-53.35 kg da-1 , uçucu yağ verimi 0.34-1.74 L da-1 olarak bulunmuştur. Yürütülen bu çalışmada; genotip olarak N. sativa (Çameli) ve sıra arası mesafe olarak; istatistiki olarak aynı grupta yer alan 30 (155.00 kg da-1 tohum verim) cm ve 20 (151.39 kg da-1 tohum verim) cm sıra arası mesafelerde en yüksek tohum verimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study it was aimed to determine the agricultural and quality characteristics of different row distances on N. sativa, N. damascena and N. sativa Çameli genotypes under Kahramanmaraş conditions. The experiment was carried out in the research and application area of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Agriculture, Field Crops Department in the vegetation period of 2019-2020 with 20, 30, 40 and 50 cm inter row distances. The trial was established with 3 replications according to the divided plots trial pattern in random blocks. As a result of the study, the genotypes of black seed sown between different rows; plant height 30.25-56.90 cm, first branch height 1.58-15.62 cm, first capsule height 11.52-30.70 cm, the number of branches 5.40-7.10 number/plant, the number of capsules 8.37-28.37 number/plant, the number of seeds in the capsule 7.00-26.33 number/capsule, thousand grain weight 2.18-2.71 g, seed yield 51.39-155.00 kg da-1 , fixed oil ratio %28.65-36.40, protein ratio %19.28-22.32, essential oil ratio %0.58-1.12, fixed oil Its yield was 20.36-53.35 kg da-1 essential oil yield was 0.34-1.74 kg da-1. In this work carried out; genotype as N. sativa (Çameli) and row distance Statistically, the highest seed yield was obtained at 30 (155.00 kg da-1 seed yield) cm; and 20 (151.39 kg da-1 seed yield) cm in row spacing in the same group. Keyword: Black seed, N. damascena, N. sativa, N. sativa (Çameli), row distance