Kahramanmaraş şartlarında yem bezelyesinin (Pisum sativum L.) yulaf (Avena fatua L.) ile karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri
The effects on forage yield and quality of mixture ratios of forage pea (Pisum sativum L.) and oat (Avena fatua L.) under condition of Kahramanmaraş
- Tez No: 656130
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SÜHA USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yem Bezelyesi, Yulaf, Karışım Oranı, NDF ve ADF Oranı, Ot Verimi ve Ot Kalitesi, Forage Pea, Oat, Mixing Ratio, NDF and ADF Ratio, Herbage Yield and Herbage Quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, Kahramanmaraş ili ekolojik koşullarında yetiştirilecek yem bezelyesi (Pisum sativum L.) + yulaf (Avena sativa L.) karışımında uygun karışım oranının saptanması amacıyla 2019-2020 kışlık üretim döneminde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüne ait olan deneme sahasında yürütülmüştür. Bir karışım şekli (yem bezelyesi + yulaf) ve beş karışım oranının (100:0, 75:25, 50:50, 25:75, 0:100) kullanıldığı araştırmada %100 saf yulafın (Kahraman) çeşidi, %100 saf yem bezelyesinin (Taşkent) çeşidi, %100 saf yem bezelyesinin (Livioletta) çeşidi, %75 yem bezelyesi (Taşkent) + %25 yulaf , %50 yem bezelyesi (Taşkent) + %50 yulaf , %25 yem bezelyesi (Taşkent) + %75 yulaf , %75 yem bezelyesi (Livioletta) + %25 yulaf, %50 yem bezelyesi (Livioletta) + %50 yulaf, %25 yem bezelyesi (Livioletta) + %75 yulaf, bitki boyu, yeşil ot ve kuru ot verimi, oransal verim toplamı, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül, NDF ve ADF oranı ve nispi yem değeri incelenmiştir. Ayrıca karışımlarda, yem bezelyesinin karışımın yeşil ot ve kuru ot verimine katılma oranları saptanmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçları, karışım oranının bitki boyu, yeşil ot ve kuru ot verimi, yeşil otta ve kuru otta yem bezelyesi oranı, oransal verim toplamını, ham protein oranı ve verimini, NDF ve ADF oranını, nispi yem değerini ve sindirilebilir kuru madde verimini istatistiksel olarak önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Tohum karışımında yulaf oranı arttıkça, genellikle yeşil ot ve kuru ot verimi ve ham protein oranı düşmüştür. Yem bezelyesi karışımlarının yeşil ot ve kuru ot verimine katılma oranı tohum karışımındaki oranından daha yüksek olmuştur. En yüksek kuru ot verimi, oransal verim toplamı, sindirilebilir kuru madde, nispi yem değeri ve sindirilebilir kuru madde veriminin (sırası ile 1158.8 kg/da, 1.30, %65.42, 137.62 ve 758.5 kg/da) ve en düşük NDF ve ADF oranının (%44.23 ve %30.14) elde edildiği karışım %75 yem bezelyesi (Livioletta) + %25 yulaf karışımıdır. Sonuç olarak, tipik Akdeniz iklimine sahip Kahramanmaraş (Merkez) koşullarında %75 yem bezelyesi (Livioletta) + %25 yulaf tohum karışımı ot verimi ve kalitesi yanında ekolojik kaynakların etkin kullanımı açısından en uygun karışım olabilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the experimental field of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Agriculture, Field Crops Department in the winter production period of 2019-2020. It was made in order to determine the appropriate mixing ratio in forage pea (Pisum sativum L.) + oat (Avena fatua L.) mixture to be grown under the ecological conditions of Kahramanmaraş province. In the study using a mixture form (Oat + Forage Pea) and five mixing ratios (100: 0, 75:25, 50:50, 25:75, 0: 100) (100% Oats, 100% Taşkent Forage Peas, 100% Livioletta Forage Peas, 25% Oats + 75% Taşkent Forage Peas, 50% Oats + 50% Taşkent Forage Peas, 75 Oats + 25% Taşkent Forage Peas, 25% Oats + 75% Livioletta Forage Peas, 50% Oats + 50% Livioletta Forage Peas, 75% Oats + 25% Livioletta Forage Peas, plant height, green herbage and dry herbage yield, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, NDF and ADF ratio and relative feed value were investigated. In addition, in the mixtures, the rate of participation of the forage peas in the mixture of green herbage and dry herbage and total proportional yield values were determined. The field trial was carried out in three replications according to the completely randomized block design. The results of the research showed that the mixture ratio statistically significantly affected the plant height, green and dry herbage yield, forage pea ratio in green and dry herbage, total proportional yield, crude protein ratio and crude protein yield, NDF and ADF ratios, relative feed value and digestible dry matter yield. As the oat ratio in the seed mixture increases, green herbage and dry herbage yields and crude protein ratio decreased. The ratio of participation of forage pea mixtures in green and dry herbage yield was higher than the ratio of seed in mixture. The highest dry herbage yield, total proportional yield, digestible dry matter, relative feed value and digestible dry matter yield (1158.8 kg/da, 1.30, %65.42, 137.62 ve 758.5 kg/da respecively) and the lowest NDF and ADF ratios (%44.23 ve %30.14) were obtained from 75% forage pea (Livioletta) + 25% oats mixture. Based on the research results, it is concluded that 75% forage pea (Livioletta) + 25% oats mixture is the most suitable mixture in terms of herbage yield and quality in Kahramanmaraş province conditions.