Viyolojen içeren elektrokromik cihazlarda alan büyütmesine bağlı performans optimizasyonu
Performance optimization due to field amplification inelectrochromic devices containing viologen
  1. Tez No: 656139
  2. Yazar: ŞÖLEN AYAŞLIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMET KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Viyolojen Türevleri, Elektrokromik Malzemeler, Alan Büyütme, Akıllı Cam Uygulamaları, Sprey Kaplama, Viologen Derivatives, Electrochromic Materials, Field Amplification, Smart Windows Applications, Spray Coating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışmasında katodik tabakada viyolojen türevleri kullanılarak nötral basamakta şeffaf/renksiz elektrokromik cihazların hazırlanmasının yanında ve elde edilen bu elektrokromik cihazların spektroelektrokimyasal karakterizasyonu gerçekleştirilerek elektrokromik davranışları belirlenmiştir. Bu amaçla öncelikle, viyolojen yapısındaki malzemelerin elektrokromik filmleri değişik kaplama yöntemleriyle (döndürerek kaplama-spreyle kaplama) kaplanarak hazırlanmış ve farklı kalınlıklardaki bu filmlerin yüzey morfolojileri Atomik Kuvvet Mikroskopu (AFM) ile incelenmiştir. Sonrasında ITO-Cam/Viyolojen/Jel Elektrolit/Anodik Polimer/ITO-Cam mimarisinde hazırlanmış bu cihazlarda alan büyütme çalışmalarının (2,5x2,5; 5x4; 10x9) elektrokromik performans üzerine etkilerinin araştırılması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, preparation of transparent/colorless electrochromic devices at the neutral state by using viologen derivatives in cathodic layer and spectrochemical characterization of these electrochromic devices was determined. For this purpose, electrochromic films of viologen materials were prepared by covering them with different coating methods (spin coating-spray coating) and surface morphologies of these films at different thickness were examined with atomic force microscope (AFM). Then, it was aimed to investigate the effects of field amplification studies (2.5x2,5; 5x4; 10x9) on electrochromic performance in these devices which were prepared in ITO-Glass/Viologen/Gel Electrolyte/Anodic Polymer/ITO-Glass architecture.