Nükleer radyasyonla çalışmaların iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi ve nükleer tıp merkezi risk analizi
Evaluation of works with nuclear radiation on basis of occupational health and safety and nuclear medicine center risk analysis
- Tez No: 656174
- Danışmanlar: PROF. DR. M.NUREDDİN TÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Mühendislik Bilimleri, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Public Health, Engineering Sciences, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Radyasyon, Nükleer Tıp, Kontrol Listesi, Risk Analizi, Fine Kinney, Work safety, Occupational health, Radiation, Nuclear Medicine, Checklist, Risk analysis, Fine Kinney
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde radyasyonun insan sağlığı üzerindeki zararları bilinmekle birlikte pek çok sektörde sağladığı kolaylıklar nedeniyle kullanım alanları artmaktadır. Bu alanlarda radyasyon ve radyoaktif maddelerle çalışanlar mesleki radyasyona maruz kalmaktadır. Mesleki ışınlamaların en büyük grubunu radyoaktif maddeler kullanarak teşhis ve tedavi yapılan medikal sektör çalışanları oluşturmaktadır. Özellikle açık radyoaktif kaynakların kullanıldığı nükleer tıp üniteleri büyük bir risk oluşturmakta ve hastanelerdeki riskli bölgelerin başında gelmektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda mesleki maruziyetten kaçınmak ve korunmak için gerekli her türlü önlemin alınması açıkça ifade edilmiştir. Bu çalışmada; nükleer radyasyonla yapılan çalışmalar, çalışma alanındaki radyasyon kaynakları, radyasyondan korunma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanımlar araştırılarak iş sağlığı ve güvenliği açısından yapılması gerekenler değerlendirilmiştir. Hazırlanan işyeri kontrol listesi ile Nükleer Tıp Merkezinde saha çalışması yapılarak gerekli veriler toplanmış ve Fine Kinney yöntemi ile risk analizi yapılmıştır. Risk analizi çalışmasında tehlike kaynakları belirlendikten sonra riskler ve sonuçları ortaya konulmuş, alınması gereken kontrol tedbirleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our day, even though the harm of radiation on human health is well known, its usage areas are increasing due to the convenience it provides in many sectors. Those who work with radiation and radioactive materials in these areas are exposed to occupational radiation. The largest group of occupational irradiations are medical sector employees who are diagnosed and treated using radioactive materials. In particular, nuclear medicine units using open radioactive sources pose an extra risk and are one of the most risky areas in hospitals. The Occupational Health and Safety Law No. 6331, clearly stated that all necessary precautions are taken to avoid and protect occupational exposure. In this study; Nuclear radiation studies, radiation sources in the study area, radiation protection methods and personal protective equipment were researched and the things to be done in terms of occupational health and safety were evaluated. With the workplace checklist prepared, field study was conducted at the nuclear medicine center, necessary data were collected and risk analysis was carried out using the Fine Kinney method. After the hazard sources were identified in the risk analysis study, risks and their consequences were revealed and the control measures to be taken were determined.