Santral korneal kalınlık ölçümünde non kontakt ölçüm yapan 4 farklı cihazın güvenilirliğinin ve tekrarlanabilirliğinin karşılaştırılması
The comparison of reliability and repeatability of four different non contact devices in regardi̇ng of central corneal thickness measurement
- Tez No: 656181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN MAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral korneal kalınlık, pakimetre, tekrarlanabilirlik, Bland-Altman grafiği, Central corneal thickness, pachymeter, repeatability, Bland-Altman plot
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Non-kontakt ölçüm yapan dört farklı cihaz ile santral korneal kalınlık ölçüm değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran refraksiyon kusuru dışında oftalmolojik patolojisi olmayan 130 kişinin sağ gözü dahil edildi. Tüm olgulara detaylı oftalmolojik muayene yapıldı. Scheimpflug kamera (Pentacam, Oculus Optik gerate GmbH, Wetzlar, Germany), Speküler mikroskop Cellchek XL (Konan Medical USA, Torrance, CA, USA), Lenstar LS 900®,(Haag-Streit AG, Switzerland) ve ÖS-OKT Cirrus (Carl Zeiss Meditec, Inc. Dublin, CA) cihazları ile tekrarlayan üç ölçüm yapılarak veriler kaydedildi. Tüm ölçümler grup içi korelasyon(ICC), Anova-Friedman testi ve Bland-Almant grafiği ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen sağlıklı kişilerin yaş ortalaması 27,81 ± 8,28 idi (min:20; maks:71). Kişilerin 44'ü erkek (%33,8), 86'sı ise kadın (%66,2) idi. SKK ölçüm değerleri ortalaması SM ile 553,61 ± 42,71 μm, Pentacam ile 546,42 ± 34,77 μm, Lenstar ile 543,48 ± 35,45 μm, ÖS-OKT ile 538,96 ± 35,97 μm idi. Dört cihazın tekrarlayan üç ölçümü arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (sırasıyla p:0,449, p:0,270, p:0,540, p:0,881). ICC değerleri sırasıyla 0,972, 0,997, 0,998 ve 0,998 idi. ÖS-OKT ile Lenstar ölçümleri arasındaki ortalama fark 14,66 μm ve %95 güven aralığı sınırları 10,14 μm ile-19,18 μm idi. ÖS-OKT ile SM ölçümleri arasındaki ortalama fark 31,86 μm ve %95 güven aralığı sınırları 46,50 μm ile -17,22 μm idi. ÖS-OKT ile Pentacam ölçümleri arasındaki ortalama fark 12,87 μm ve %95 güven aralığı sınırları 20,33 μm ile -5,41 μm idi. Pentacam ile Lenstar ölçümleri arasındaki ortalama fark 17,28 μm ve %95 güven aralığı sınırları 20,22 μm ile -14,34 μm idi. Pentacam ile SM ölçümleri arasındaki ortalama fark 30,22 μm ve %95 güven aralığı sınırları 37,40 μm ile -23,04 μm idi. SM ile Lenstar ölçümleri arasındaki ortalama fark 31,92 μm ve %95 güven aralığı sınırları 42,04 μm ile -21,80 μm idi. Sonuç: Dört farklı cihazın SKK ölçüm değerleri kendi içinde oldukça uyumludur ve tekrarlanabilirlikleri yüksektir. En yüksek SKK değerleri SM cihazı, en düşük SKK değerleri ise ÖS-OKT cihazı ile elde edilmiştir. Ortalama SKK ölçüm değerlerinde en az fark ÖS-OKT ile Pentacam cihazları arasında olduğu izlenmiştir. Pentacam ve Lenstar ile olan ölçümler de birbirine yakındır. Ortalama SKK ölçüm değerlerinde en fazla fark ise SM ile Lenstar cihazları arasındadır. Klinik uygulamalarda, SM ile elde edilen SKK ölçümleriyle diğer üç cihaz ile ölçülen değerler birbirlerinin yerine kullanılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare central corneal thickness measurement values within four different devices that make non-contact measurement. Materials and Methods: In this study, 130 healthy individuals without ophthalmologic pathology except refractive error, who applied to Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, have been included. Detailed ophthalmologic examination has been performed for all cases. Data have been recorded by performing three repeated measurements with devices which are Scheimpflug camera (Pentacam, Oculus Optik gerate GmbH, Wetzlar, Germany), Specular microscope Cellchek XL (Konan Medical USA, Torrance, CA, USA), Lenstar LS 900®, (Haag-Streit AG, Switzerland) and ÖS-OKT Cirrus (Carl Zeiss Meditec, Inc. Dublin, CA). All measurements have been analyzed by intragroup correlation (ICC), Anova-Friedman test and Bland-Almant plot. Results: The average age of patients included in this study is 27,81 ± 8,28 (min: 20; max: 71). 44 of the people are male (33,8%), 86 of them are female (66,2%). Mean CCT measurement values are 553,61 ± 42,71 μm with SM, 546,42 ± 34,77 μm with Pentacam, 543,48 ± 35,45 μm with Lenstar, and 538,96 ± 35,97 μm with OS-OCT. There has been no statistically significant difference between three repeated measurements within these four devices (respectively; p: 0,449, p: 0,270, p: 0,540, p: 0,881). ICC values were 0,972, 0,997, 0,998 and 0,998, respectively. The mean difference between OS-OCT and Lenstar measurements is 14,66 μm and the 95% confidence interval limits are 10,14 μm to -19.18 μm. The mean difference between OS-OCT and SM measurements is 31,86 μm and the 95% confidence interval limits are 46,50 μm and -17,22 μm. The mean difference between OS-OCT and Pentacam measurements is 12,87 μm and the 95% confidence interval limits are 20,33 μm to -5,41 μm. The mean difference between Pentacam and Lenstar measurements is 17,28 μm and the 95% confidence interval limits are 20,22 μm to -14,34 μm. The mean difference between Pentacam and SM measurements is 30,22 μm and the 95% confidence interval limits are 37,40 μm and -23,04 μm. The mean difference between SM and Lenstar measurements is 31,92 μm and the 95% confidence interval limits are 42,04 μm to -21,80 μm. Conclusion: The CCT measurement values of four different devices are very compatible and reproducible. The highest CCT values have been obtained with the SM device and the lowest CCT values have been obtained with the OS-OKT device. The least difference in mean CCT measurement values has been observed between OS-OCT and Pentacam devices. Measurements with Pentacam and Lenstar are also close to each other. The greatest difference in average CCT measurement values is between SM and Lenstar devices. In clinical practice, CCT measurements obtained with SM and values measured with the other three devices should not be used interchangeably.