Batı Karadeniz bölgesi'nde yaşayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesine başvuran 18-65 yaş arası popülasyonda vitamin B12 referans aralığı hesaplama
Calculation of vitamin B12 reference interval in the population between the ages of 18-65 WHO applied to the faculty of medicine of Zonguldak Bülent Ecevit University living in The Western Black Sea region
- Tez No: 656184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Referans Aralığı, Vitamin B12, Batı Karadeniz, Sağlıklı Popülasyon, Reference interval, vitamin B12, Western Black Sea, Healthy Population
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Oğuzhan Demir, Batı Karadeniz Bölgesi'nde Yaşayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesine Başvuran 18-65 Yaş Arası Popülasyonda Vitamin B12 Referans Aralığı Hesaplama, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2020. Amaç: Bu çalışmamızın amacı bulunduğumuz bölgedeki 18-65 yaş grubu sağlıklı popülasyonda Vitamin B12 değerlerinin cinsiyetler arasında ve yaş grupları arasındaki farklılığı saptamak ve Batı Karadeniz Bölgesi'ne özgü Vitamin B12 referans aralığını elde etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma 200 kadın ve 200 erkek olmak üzere toplam 400 kişi üzerinde yapıldı. Her bir cinsiyet grubu 5 yaş grubuna ayrıldı. Veriler hastanemiz laboratuvar informasyon sisteminden toplandı. Elde edilen verilerle non-parametrik yöntem kullanılarak Vitamin B12 referans aralığı hesaplandı. Bulgular: Bulunduğumuz bölge için elde ettiğimiz alt ve üst referans sınır değerleri sırasıyla 118.5-537.3 pg/ml şeklinde hesaplanmıştır. Kendi laboratuvarımızdaki referans değerler (197-771 pg/ml) ile kıyaslandığında alt ve üst sınırların daha düşük olduğunu saptanmıştır. Vitamin B12 seviyelerinin ile cinsiyetler ve yaş grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlar: Ülkemizde yapılan diğer referans aralığı çalışmalarında olduğu gibi çalışmamızında ortak sonucu Amerika ya da Avrupa popülasyonlarına değerlerden daha düşük olmasıdır. Referans aralıkları belirleyen çalışmaların, klinisyenlerin hizmet verdikleri kendi hasta popülasyonlarını tanımalarında ve değerlendirmelerinde yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Gelecekte yapılacak referans aralığı çalışmaları ne kadar sub grublarda ve geniş popülasyonda uygulanması daha güvenilir sonuçların elde edilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Oğuzhan Demir, Calculation of Vitamin B12 Reference Interval in the Population Between the ages of 18-65 who applied to the Faculty of Medicine of Zonguldak Bülent Ecevit University Living in the Western Black Sea Region, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Specialty Thesis in Medicine, 2020. Objective: The aim of this study is to determine the difference in Vitamin B12 values between genders and age groups in the healthy population of 18-65 age group in our region and to obtain the reference range of Vitamin B12 specific to the Western Black Sea Region. Material and Methods: The study was conducted on a total of 400 people, 200 women and 200 men. Each gender group was divided into 5 age groups. Data were collected from our hospital's laboratory information system. Vitamin B12 reference interval was calculated using the non-parametric method with the data obtained. Findings: The lower and upper reference limit values we obtained for our region were calculated as 118.5-537.3 pg / ml, respectively. It was determined that lower and upper limits are lower when compared with reference values (197-771 pg / ml) in our own laboratory. There was no significant difference between vitamin B12 levels and gender and age groups. Result: As in other reference range studies conducted in our country, the common result of our study is that it is lower than the values for American or European populations. We think that studies determining reference intervals will help clinicians to recognize and evaluate their own patient populations they serve. The future reference interval studies will help to obtain more reliable results, the more subgroups and the larger the population will be applied.