Edirne il merkezinde aile hekimlerine kayıtlı gebe ve lohusaların grip hastalığı ve grip aşısı ile ilgili bilgi tutum ve davranışları
Information, attitudes and behaviors of pregnant women and puerperant women registered with family physicians in Edirne city center regarding influenza and influenza vaccine
- Tez No: 656185
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, grip hastalığı, lohusalık dönemi, grip aşısı, Pregnancy, influenza, postpartum period, influenza vaccine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Grip, yıllık epidemilere ve 10-40 yılda bir tekrarlayan pandemilere yol açan önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastane yatışlarında artış, iş gücü, okul günü kaybı ve ciddi ekonomik kayıplar ile aynı zamanda ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşılanmadır. Ancak grip aşılama oranları, diğer risk gruplarında olduğu gibi gebelerde de çok düşük seviyededir ve düşük kalmaya devam etmektedir. Çalışmamızda Edirne il merkezinde aile hekimlerine kayıtlı gebe ve lohusaların, grip hastalığı ve grip aşısı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının araştırılması amaçlandı. Çalışmamıza 01.01.2020-31.05.2020 tarihleri arasında gebe ve lohusalığı olan 396 gebe ve lohusa katıldı. Katılımcılara 28 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Araştırmaya dahil edilen gebe ve lohusalar 17-46 yaş arasında bulunuyordu. Daha önceki gebeliklerinde grip aşısı olanların oranı %3,2 (n=6); bu gebelikte grip aşısı olanların oranı %4,8 (n=19); evet olmayı düşünüyorum diyenlerin oranı ise %4,3 (n=17) bulundu. Gebe ve lohusaların %26,5'u gebeliği süresince grip hastalığı ve grip aşısı ile ilgili bilgi almıştı. En fazla bilgi alınan yer %61,9 ile aile hekimleri ya da aile hekimliği çalışanlarıydı. Aşı olan ya da olmayı düşünen gebelerin %61,1'i doktoru aşıyı tavsiye ettiğinden aşı olacağını söylerken; aşı olmayan ve olmayı düşünmeyen gebelerin %33,9'u kadın doğum hekimi aşıyı önermediğinden; 12,3'ü aile hekimi aşıyı önermediğinden aşı olmadığını ya da olmayacağını söyledi. Gebe ve lohusaların grip hastalığı ve grip aşısı ile ilgili bilgileri orta düzeydedir. Bu konuda birinci basamakta çalışan sağlık personeli yanında, gebelerin düzenli takibini yapan kadın doğum hekimlerinin de bu konuya yaklaşımlarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Sağlık personelinin aşıya olumlu yaklaşımı, gerekli bilgilendirmeyi yapması ve aşıyı önermesi gebelikte grip aşı oranlarını arttıracak en önemli faktörler gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Influenza is an important infectious disease that causes annual epidemics and pandemics that recur every 10-40 years. It is also a serious public health problem with increased hospitalizations, workforce, lost school days and serious economic losses. One of the most effective ways to prevent the influenza is vaccination. However, influenza vaccination rates are very low in pregnant women, as in other risk groups, and remain low. The aim of our study was to investigate the knowledge, attitudes and behaviors of pregnant and puerperant women registered to family physicians in Edirne city center regarding influenza and influenza vaccine. 396 pregnant and puerperal pregnant women and puerperant women participated in our study between 01.01.2020-31.05.2020. A questionnaire consisting of 28 questions was applied to the participants. Pregnant and puerperant women included in the study were between the ages of 17-46. The rate of those who had influenza vaccine in their previous pregnancies was 3.2% (n = 6); 4.8% (n = 19) of those got the influenza vaccine in this pregnancy; the rate of those who said yes they thought to be was 4.3% (n = 17). 26.5% of the pregnant and puerperant women had information about influenza and influenza vaccine during their pregnancy. The place where the most information was obtained was family physicians or family medicine employees with 61.9%. While 61.1% of the pregnant women who are vaccinated or thinking of being vaccinated said that they would be vaccinated because their doctor recommended the vaccine, 33.9% of the pregnant women who are not vaccinated and do not intend to be vaccinated because the gynecologist and obstetrician do not recommend the vaccine; 12.3 of them said that the vaccine was not available or not because their family physician did not recommend the vaccine. The knowledge of pregnant and puerperant influenza and influenza vaccine is moderate. In this regard, we think that the approach of gynecologists and obstetricians, who follow up the pregnant women regularly, in addition to the health personnel working in the primary care is very important. The positive approach of the health personnel to the vaccine, providing the necessary information and recommending the vaccine seem to be the most important factor that will increase the influenza vaccination rates during pregnancy.