Bir proses kontrol sisteminin pascal dili ve seri iletişim kullanılarak PC ile gerçek zamanlı kontrolü
Real time PC based process control using pascal and serial communication
  1. Tez No: 65619
  2. Yazar: MEHMET BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri toplama ve proses kontrol, gerçek zamanlı kontrol, PC-tabanlı kontrol, PASCAL, DELPHI, seri iletişim, Data acquisition and process control, real-time control, PC- based control, PASCAL, DELPHI, serial communication
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
IV BİR PROSES KONTROL SİSTEMİNİN PASCAL DİLİ VE SERİ İLETİŞİM KULLANILARAK PC İLE GERÇEK ZAMANLI KONTROLÜ Mehmet Biçer Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 1997 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hamdi ATMACA ÖZET Geçen on yıl içinde, endüstriyel PC-tabanlı otomasyon tekniğinin güvenilirliği ve doğruluğu önemli oranda artmış ve maliyeti de azalmıştır. Bu nedenle, PC-tabanlı veri toplama ve kontrol sistemleri, endüstriyel gözlem ve denetim, laboratuar uygulamaları ve otomatik test ve ölçme sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Veri toplama sistemleri, sıcaklık, basınç, seviye ve debi gibi zamana göre değişen değişkenleri ölçer. Bu değişkenler önce transdüserler tarafından algılanır ve analog sinyallere çevrilir. Bu sinyaller, daha sonra dijital sinyaller olarak bilgisayara iletilir. Herhangi bir veri toplama ve gerçek zamanlı kontrol sisteminde en önemli kısım yazılımdır. Genellikle komple paket programlar, sistem için en uygun çözümdür. Bu tür yazılımlar için kullanılan en uygun bilgisayar dilleri C/C++, PASCAL/DELPHI ve BASIC/VISUAL BASIC olmaktadır. Bu çalışmada Pascal dilinin nesneye dayalı uygulaması olan DELPHI ve birden fazla noktayla haberleşme imkanı olan RS-485 protokolü kullanılarak“Gerçek-zamanlı proses kontrol”yazılımı geliştirilmiştir. Bu yazılım, Çankırı Meslek Yüksekokulu Enstrümantasyon ve Proses Kontrol laboratuarında bulunan sıcaklık, debi, basınç ve seviye deney setleri üzerinde test edilerek denenmiş ve başarıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
REALTIME PC-BASED PROCESS CONTROL USING PASCAL AND SERIAL COMMUNICATION Mehmet Biçer Electronic Engineering, M.S. Thesis, 1997 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Haindi ATMACA SUMMARY In last ten years, industrial PC-based automation have become increasingly reliable, accurate and affordable. Because of this, PC-based data acquisition and control systems are widely used in areas such as industrial monitoring and control, laboratory applications and automatic tests and measurement systems. Data acquisition and process control systems measure real-world phenomena, such as temperature, pressure, level and flow rate. These phenomena arc sensed by transducers and arc then converted into analogue signals which arc eventually sent to the computer as digital signals. The driving force behind any data acquisition and real-time control system is software control. Package-level programming is the most convenient way of programming for the entire data acquisition and control systems. Popular programming languages such as C/C++, PASCAL/DELPHI and BASIC/VISUAL BASIC are used for software packages. In this study, DELPHI which is object oriented application of Pascal language and RS-485 multi-drop communication network have been used to develop a real-time control software. This software has successfully been tested and used to monitor and control the temperature, flow-rate, pressure and level on educational sets which exist in Process Control and Instrumentation laboratory in Çankırı Higher Education School.