Erzincan, Erzurum ve Ağrı illerinde küçükbaş hayvan çiğ sütlerinde coxiella burnetii varlığının araştırılması
Determi̇nati̇on of coxi̇ella burneti̇i̇ presence i̇n ovi̇ne ani̇mal raw mi̇lk i̇n Erzi̇ncan, Erzurum and Agri provi̇nces
- Tez No: 656263
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Coxiella burnetii, Kan, Peynir, Süt, Coxiella burnetii, Blood, Cheese, Milk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada küçükbaş hayvan hareketinin yoğun olduğu Ağrı, Erzurum ve Erzincan hattı üzerindeki aile işletmelerinde, küçükbaş hayvanlarda kan serumu yanında, süt ve peynirde etkenin prevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Erzurum, Ağrı ve Erzincan illerinden 2018 yılı Temmuz-Aralık tarihleri arasında 271 farklı hayvanda Coxiella burnetii varlığını tespit etmek amacıyla alınan kan ve süt materyal olarak kullanıldı. Ayrıca, bölgedeki yerel üreticilerden ve yerel pazarlardan toplanan 90 adet peynir örneği de hem Coxiella burnetii pozitifliğini hem de bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini belirlemek için kullanıldı. Bulgular: ELISA testi sonucunda kan örneklerinin; 66 (% 24.3)'sı pozitif, 205 (% 75.7)'i negatif, süt örneklerinin ise 33 (% 12.2)'ü pozitif, 238 (% 87.8) 'i negatif olarak belirlendi. Yapılan PCR testi sonucunda kan ve süt örneklerinde Coxiella burnetii pozitifliğine rastlanmazken, peynir örneklerinde ise % 5.6 oranında pozitiflik saptandı. Sonuç: Sonuç olarak örnek alınan illerde Coxiella burnetii kan, süt ve peynir örneklerinde tespit edildi. Zoonoz olan bu etkenin varlığı hayvan sağlığı ve halk sağlığı için risk teşkil edebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the prevalence of the agent in milk and cheese as well as blood serum in small ruminants in family businesses on the Ağrı, Erzurum and Erzincan line where the small ruminant movement is intense. Material and method: Blood and milk collected from Erzurum, Ağrı and Erzincan provinces between July and December 2018 were used as material to detect the presence of Coxiella burnetii in 271 different animals. In addition, 90 cheese samples collected from local producers and local markets in the region were used to determine both the presence of Coxiella burnetii DNA and some of its chemical and microbiological properties. Results: As a result of the ELISA test; 66 (24.3%) were positive, 205 (75.7%) were negative, and 33 (12.2%) of the milk samples were determined as positive and 238 (87.8%) as negative. As a result of the PCR test, the presence of Coxiella burnetii DNA was not found in blood and milk samples, while a positive rate of 5.6% was detected in cheese samples. Conclusion: As a result, it was detected in blood, milk and cheese samples of Coxiella burnetii in the provinces sampled. The presence of this zoonotic factor may pose a risk to animal health and public health.