Elektrik dağıtım şirketlerinde sıfır atık yönetim sistemi uygulamalarının değerlendirilmesi ve Fine Kinney metodu ile incelenmesi: Aras EDAŞ örneği
Evaluation of zero waste management system and its applications in an electricity distribution company: Aras EDAC example
- Tez No: 974141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfır Atık, atık yönetimi, atık, iş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, risk, Zero waste, waste management, waste, occupational health and safety, risk analysis, risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ARAS EDAŞ'ın yürütmekte olduğu sıfır atık faaliyetlerini ayrıntılı bir biçimde inceleyerek, özellikle kaynakta ayrıştırma uygulamalarının etkinliğini değerlendirmektir. Bu kapsamda, kurumun atık yönetimi süreçlerinin mevcut durumunun analiz edilmesi, olası iyileştirme alanlarının belirlenmesi ve çevresel risklerin sistematik bir şekilde incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma aynı zamanda, elde edilen bulgular doğrultusunda sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasına yönelik stratejik katkılar sunmayı amaçlamakta; enerji verimliliği ve çevresel etkilerin azaltılması konularında kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine odaklanmaktadır. Yöntem: Araştırma kapsamında, Aras EDAŞ'ın faaliyet gösterdiği Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Iğdır ve Kars illerinde bulunan binalarındaki atık yönetim uygulamaları incelenmiştir. Bu doğrultuda, söz konusu binalarda konumlandırılmış atık kumbaraları, geçici depolama alanları ve atık sahalarında biriken atık miktarlarına ilişkin veriler toplanmıştır. Ayrıca, kurum bünyesinde görev yapan personele Sıfır Atık ile ilgili eğitimler düzenlenmiştir. Çalışmanın risk değerlendirme boyutunda ise çevresel riskler, Fine-Kinney risk analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiş; belirlenen riskler şiddet, olasılık ve frekans parametreleri açısından değerlendirilmiş ve elde edilen veriler ışığında risk skorları hesaplanmıştır. Bulgular: Yerleşkelerde yürütülen atık toplama ve kaynakta ayrıştırma süreçleri sistematik olarak izlenmiş ve elde edilen veriler düzenli biçimde kayıt altına alınmıştır. Uygulanan eğitim programlarının sonucunda, çalışan personelin atık türleri, sınıflandırma kriterleri ve ayrıştırma teknikleri konusundaki bilgi düzeyi ile farkındalık seviyesinde belirgin bir artış sağlanmıştır. Çevresel risklerin değerlendirilmesi aşamasında Fine-Kinney risk analizi yöntemi kullanılarak potansiyel tehlikeler kapsamlı bir şekilde tanımlanmış; her bir risk için şiddet, olasılık ve maruz kalma sıklığı parametreleri dikkate alınarak risk skorları hesaplanmıştır. Bu analiz, atık yönetimi sürecindeki kritik noktaların belirlenmesine ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesine önemli katkılar sunmuştur. Sonuç: Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular, Aras EDAŞ'ın sıfır atık vizyonu doğrultusunda kayda değer ilerlemeler kaydettiğini ortaya koymuştur. Özellikle atıkların kaynakta ayrıştırılması, çalışanların bilinç ve bilgi düzeyini artırmaya yönelik eğitim programları ile sistematik risk değerlendirme çalışmalarının, kurumun sürdürülebilirlik hedeflerine ve enerji verimliliği performansına anlamlı katkılar sağladığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Fine-Kinney risk analizi sonuçlarına dayalı olarak belirlenen risk unsurlarına yönelik geliştirilen önleyici ve düzeltici tedbirlerin, çevresel etkilerin azaltılmasında etkili olduğu görülmüş; bu süreç aynı zamanda kurumsal atık yönetimi uygulamalarında sürekli iyileştirme fırsatlarının ortaya çıkarılmasına olanak tanımıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary aim of this study is to conduct a detailed examination of the zero-waste initiatives implemented by ARAS EDAŞ, with a particular focus on evaluating the effectiveness of source separation practices. In this context, the study seeks to analyze the current state of the company's waste management processes, identify potential areas for improvement, and systematically assess environmental risks. Additionally, the research aims to provide strategic contributions toward achieving sustainability objectives, emphasizing the enhancement of institutional capacity in areas such as energy efficiency and the mitigation of environmental impacts. Method: Within the scope of the research, waste management practices at the facilities of Aras EDAŞ located in the provinces of Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Iğdır, and Kars were examined. Accordingly, data were collected on the quantities of waste accumulated in waste collection bins, temporary storage areas, and disposal sites within these facilities. In addition, training sessions on zero-waste practices were organized for company personnel. In the risk assessment dimension of the study, environmental risks were analyzed using the Fine-Kinney risk analysis method; identified risks were evaluated in terms of severity, probability, and frequency parameters, and risk scores were calculated based on the obtained data. Findings: The waste collection and source separation processes carried out at the facilities were systematically monitored, and the data obtained were regularly recorded. As a result of the implemented training programs, there was a significant increase in employees' knowledge and awareness levels regarding waste types, classification criteria, and separation techniques. During the environmental risk assessment phase, potential hazards were comprehensively identified using the Fine-Kinney risk analysis method; for each identified risk, severity, probability, and exposure frequency parameters were taken into account, and risk scores were calculated accordingly. This analysis made a substantial contribution to identifying critical points within the waste management process and developing preventive measures. Results: The findings obtained at the conclusion of the study indicate that Aras EDAŞ has made significant progress in line with its zero-waste vision. In particular, the implementation of source separation practices, training programs aimed at enhancing employees' awareness and knowledge, and systematic risk assessment efforts were found to contribute meaningfully to the company's sustainability goals and energy efficiency performance. Furthermore, the preventive and corrective measures developed based on the Fine-Kinney risk analysis results proved effective in mitigating environmental impacts. This process also facilitated the identification of opportunities for continuous improvement within the company's waste management practices.