Merkezi ders planıyla öğretim yapılan okullarda öğretmen yaratıcılığı
Teacher creativity in the schools where a designated curriculum is applied
  1. Tez No: 656278
  2. Yazar: YAVUZ SELİM YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Bağımsızlık, Esneklik, Yargılama, Motivasyon, Creativity, Independence, Flexibility, Judgement, Motivation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Eğitim sistemlerinde bilgiyi daha iyi analiz etmek, öğrencilerin ihtiyaçlarını daha doğru tespit etmek, öğrencilerde var olan özellikleri ortaya çıkarmak ve daha üst seviyeye getirebilmek için“Yaratıcılık”veya“Yaratıcı olmak”önemli faktörlerden biri olduğu bilinmesine rağmen, belirli bir merkezden talimatlar ve yönergeler halinde gelen müfredatlar tam tersine öğretmenlerin geliştirmeye yönelik fırsatlarını ve profesyonelliklerini kısıtlamaktadır. Bu araştırmada merkezi ders planı ile öğretim yapılan okullarda öğretmenlerin yaratıcılık düzeyleri incelenmiştir. Bu araştırma Yaratıcılık kavramı üzerine yoğunlaşmış ve merkezi ders planı ile öğretim yapılan okullarda öğretmenlerin yaratıcılık düzeylerini inceleyen ilk çalışma özelliği taşımaktadır. Çalışma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da iki özel kolejde bulunan toplam yedi öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Keşfedici deseninin kullanıldığı bu araştırmada, merkezi ders planı ile öğretim yapılan okullarda öğretmenlerin yaratıcılık düzeyleri ile ilgili görüşleri ayrı yarı yapılandırılmış görüşmeler ile alınmış; öğretmenlerin dersteki yaratıcılıkları ile ilgili tutum ve davranışları gözlem formu ile tespit edilmiştir. Nitel ve nicel verilerin analizleri sonucunda elde edilen bulgular, merkezi ders planı ile öğretim yapılan okullarda öğretmenlere gelen yönergelerin öğretmenlerin yaratıcılıklarını düşürdüğünü göstermiştir. Öğretmenler, bu ders planlarında genel olarak bağımsızlıklarının, esnekliklerinin engellendiği yönünde görüş bildirmişlerdir. Yapılan görüşmelerde yaşanan süreçle ilgili olarak öğretmenler planlara kendilerinin dahil olmalarının verimi arttırmak ve öğrencideki bireysel ihtiyaçları gidermek adına çok daha yararlı olacaklarını belirtmişlerdir. Elde edilen tüm bulgulardan yola çıkarak merkezi ders planı ile öğretim yapılan okullarda öğretmenlerin yaratıcılık düzeylerini inceleyen bu çalışma eğitime ve öğretime, öğretmen değerlendirme süreçlerine ve akademik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
“Creativity”or“being creative”is known to be one of the most important factors for the analysis process of information in the field of educational systems in order to determine students' needs, to reveal the potential of the students' and to help them improve; however, the curriculums provided by designated education centers limit the opportunities for professional development of the teachers. This research inquires the creativity level of the teachers teaching in schools in which a designated curriculum is adopted. The study focuses on the term“creativity”and claims to be the first study on the creativity of the teachers implementing designated curriculums. The study was held using exploratory pattern and with seven teachers from two different private lessons in İstanbul, Turkey in the academic year of 2019-2020. To do this, opinions of the teachers of the private schools applying designated curriculums about their creativity levels were collected through structured interviews; moreover, the actions and attitudes of the teachers through their creativity in the classes were gathered by an observation form. The findings of qualitative and quantitative data analysis showed that the instructions based on designated curriculums decrease the creativity level of the teachers. The teachers of the schools where a designated curriculum is adopted reported that such curriculums limited their creativity. The teachers also explained that it would be more effective in terms of increasing the productiveness and meeting the individual needs of students if they were involved more in the process of planning. According to the findings of the study it can be concluded that the research which is conducted in schools applying designated curriculums will contribute to the literature, education, and teacher evaluation processes.