Okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarının matematik eğitimi içerik standartlarına uygunluğunun incelenmesi
Investigation of children's books compliance with mathematics education content standards
  1. Tez No: 656457
  2. Yazar: İLKNUR ÖNCÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Ulusal Matematik Öğretmenleri Konseyi (NCTM), Okul Öncesi, Okul Öncesi Matematik Eğitimi, Resimli Hikaye Kitapları, Illustrated Children's Books, National Council of Teachers of Mathematics (NCTM), Preschool, Preschool Math Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarının matematik eğitimi içerik standartlarına göre incelenmesi ve okul öncesi dönem matematik eğitiminde resimli hikaye kitaplarının kullanımının çocukların temel matematiksel kavram ve becerilerine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma iki aşama olacak şekilde nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yürütülmüştür. İlk aşama doküman incelemesi, ikinci aşama durum çalışması yönteminde desenlenmiştir. Araştırma kapsamında, araştırmacı tarafından belirlenen bazı kriterler doğrultusunda seçilen 180 okul öncesi dönem resimli hikaye kitabı Amerikan Ulusal Matematik Öğretmenleri Konseyi'nin belirlediği içerik standartlarını temel alan, araştırmacı tarafından hazırlanmış“Kitap İçerik İnceleme Formu”kullanılarak incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda okul öncesi dönem matematik eğitiminde kullanılması için önerilen kitaplardan seçilen dokuz kitap ile beş haftalık uygulama süreci bir anaokulunda öğrenimine devam eden 5 yaş grubu toplam 22 çocukla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri nitel içerik analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, araştırma kapsamında incelenen okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarında matematik eğitimi içerik standartlarından sırayla“sayı ve işlemler, cebir, ölçme ve geometri”başlıklarına sıklıkla yer verildiğine ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasından elde edilen bulgular doğrultusunda okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarının matematik eğitimi süreçlerinde kullanılması ile çocukların matematiksel kavram ve becerilerinde kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesinin yanı sıra sosyal duygusal gelişimlerinin de olumlu etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine preschool picture storybooks according to mathematics education content standards and to reveal the effect of using picture storybooks in preschool mathematics education on children's basic mathematical concepts and skills. The research was designed with qualitative research methods and carried out in two stages. In the first stage, preschool picture storybooks were analyzed using document analysis, one of the qualitative research methods. The second phase of the research was planned and implemented as a case study. Within the scope of the research, 180 preschool picture storybooks selected in line with some criteria determined by the researcher were analyzed using the“Book Content Review Form”prepared by the researcher, based on the content standards set by the National Council of Teachers of Mathematics, which has internationally accepted studies on mathematics education. As a result of this study, nine books selected from among the recommended books to be used in preschool mathematics education, and a five-week practice was carried out with 22 children aged 5, who continue their education in a kindergarten. The data were analyzed using qualitative research methods. According to the findings of the study, it was concluded that the titles of“numbers and operations, algebra, measurement and geometry”were frequently included in the preschool period picture storybooks examined within the scope of the research, in order of mathematics education content standards. In line with the findings obtained from the second stage of the study, it was concluded that the use of preschool picture storybooks in mathematics education processes affected the social emotional development of children as well as their permanent learning of mathematical concepts and skills.