Iraqi Turks: Transformation of status and Turkish foreign policy towards Iraq (1914-2003)
Irak Türklerinin değişen statüleri ve Türkiye'nin Irak'a yönelik dış politikası (1914-2003)
- Tez No: 656477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. DENİZ TANSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, Irak Türkleri, Musul, Kerkük, Asimilasyon, Iraq, Iraqi Turks, Mosul, Kirkuk, Assimilation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Irak tarih boyunca İpek Yolu'nun resmi olarak ortaya çıktığı M.S. 1 yüzyıldan itibaren büyük önem arz etmiştir. Zamanla İpek Yolu sayesinde gelişen ve ekonomik ve kültürel olarak önemli bir merkez haline gelen Bağdat'ta bu coğrafyanın merkezi olmuştur. Emeviler döneminde ilk defa Irak'a gelen ve Basra'ya yerleşen Türkler Emevi ordusunun en önemli unsurlarından olmuşlardır. Türk askerlerinin başarısı ve disiplininden ötürü her yıl Türkistan topraklarından Irak'a Türkler davet edilmeye ve gelmeye teşvik edilmelerine başlanmıştır. Abbasi döneminde ise Halife Mem'un'un tahta çıkmsında en önemli etmen olan Türk askerler sebebiyle Halife Mem'un' Türklerin Irak'a gelişini daha da hızlandırmış ve teşvik etmiştir. Musul ve Kerkük illeri bu sayede Türklerin yerleştiği yoğun yaşadığı bir yer olmuştur. Bu durum Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde de Türk olarak kalmıştır. I. Dünya Savaşı'nda Irak'ta petrolün varlığını keşfeden İngiliz hükümeti Fransa ile imzaladığı gizli antlaşma Sykes-Picot neticesinde fiili durum yaratarak Irak'ı işgal etmiş ve Kral ilan ettiği I. Faysal ile birlikte Türklerin Musul ve Kerkük'teki varlıkları yok sayılmaya ve asimilasyon politikaları geliştirilmeye başlanmıştır. I. Dünya Savaşından itibaren geçen yüz yıllık sürede asimilasyon politikaları değişmemiş Türk yerine Türkmen kavram ortaya atılmış ve Sünnileştirme politikaları neticesinde buradaki Türkler Araplaştırılmaya çalışılmış ve Kürtler vasıtasıyla Türk Yurdu olan Musul ve Kerkük Türklerin vatanı olmaktan çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Irak'ın ve Irak Türklerinin tarihi I. Dünya Savaşı'ndan günümüze detaylı olarak incelenecektir. Aynı zamanda şu sorulara cevap aranacaktır: Irak Türklerinin, Musul ve Kerkük'ün Türkiye açısında jeopolitik önemi var mıdır? Irak Türklerine asimilasyon politikaları uygulanmış mıdır? Musul ve Kerkük Türk yurdu mudur?
Özet (Çeviri)
Throughout history, Iraq has been of great importance since the official inception of the Silk Route in AD 1st century. Flourishing over time thanks to the Silk Route, Baghdad has been the center of this geography as a significant economic and cultural hub. Turks arrived in Iraq for the first time during the Umayyads period and settled in Basra, thus forming the most important element of the Umayyad army. Since Turkish soldiers were rather successful and disciplined, Turks were invited and encouraged every year to come from Turkistan lands to Iraq.During the Abbasid period, on the other hand, Turkish soldiers constituted the most important element in Caliphal-Mam'un's accession to the throne, and therefore, Caliph al-Mam'un further accelerated and encouraged Turks' arrival in Iraq. Thus, Mosul and Kirkuk became places largely inhabited and settled by Turks.These provinces remained to be Turkish during the periods of the Great Seljuks Empire, the Anatolian Seljuk Empire and the Ottoman Empire.During World War I, the British government discovered oil in Iraq and created a defacto situationas a result of the secretSykes-Picotagreement with France, leading to the invasion of Iraq by the United Kingdom.Acclaimed as King by the United Kingdom, Faisal I acted together with the British in disregarding the existence of Turks in Mosul and Kirkuk and started to develop assimilation policies.Assimilation policies did not change in hundred years after World War I; the concept of Turkmen was propounded instead of Turks;Turks living here were tried to be Arabized by means of Sunnitizationpoliciesand efforts were made to change the status of Mosul and Kirkuk as Turkish Lands by means of Kurds. This studyis designed to analyze the history of Iraq and Iraqi Turks from World War I to today in detail. At the same time,the study will seek answers for the following questions: Do Iraqi Turks, Mosul and Kirkuk have any geopolitical importance for Turkey?Were assimilation policies imposed on Iraqi Turks? Are Mosul and Kirkuk Turkish lands.