Analysis of Türkiye's relations with Iraq in the reign of Justice and Development Party since 2002: A neo-classical realist perspective
2002'den bu yana Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde Türkiye'nin Irak ile ilişkilerinin analizi: Neo-klasik realist perspektif
  1. Tez No: 1012951
  2. Yazar: FARUQ SATTAR SAEED SAEED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: AK Parti, Irak, Neoklasik Realizm, Türk Dış Politikası, AK Party Iraq, Neoclassical Realism, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yönetimi altında 2002'den bu yana Türk dış politikasının önemli bir dönüşüm yaşadığını ele almaktadır. Tarihsel olarak, Laiklik ve Batılılaşma,“Yurtta sulh, cihanda sulh”ilkesiyle Türk dış politikasının temel kodifiye edilmiş prensipleri olmuştur ve özellikle statüko yanlısı ve pasif bir dış politikayı vurgulamıştır. Bu politika, AK Parti'nin hükümeti döneminde daha proaktif ve özerk bir dış politikaya dönüşmüştür. Çalışma, özellikle Irak ile ilişkiler bağlamında Türk dış politikasının dinamiklerini anlamayı amaçlamaktadır. Türkiye ve Irak ilişkisi, ortak sınırlar, topluluklar, inançlar, güvenlik endişeleri, ticaret ve kültürel bağlarla karakterize edilmektedir. Türkiye-Irak ilişkisinin benzerı yönleri, etnik“Kürtler”ve mezhepsel“Sünni”dinamiklerin örtüşmesinde ve Irak'ın iç politikasını Türkiye'nin iç politikasıyla birbirine bağlayan bir yapıdadır. Bu dinamiklerin kapsamlı bir analizini sunmak için çalışma, AK Parti hükümetleri altında Türk dış politikasının evriminin hem iç hem de uluslararası faktörlerin bir kombinasyonuna bağlanabileceğini savunmaktadır. Bu nedenle, Neoklasik Realizm yaklaşımının Türk dış politikasındaki değişiklikleri açıklamada önemli bir güce sahip olduğunu ve uluslararası ilişkilerde dış politika kararları ve karar verme süreçleri için açıklayıcı bir çerçeve sunabileceğini vurgulamaktadır. Bu yaklaşım, Türk dış politikası kararlarını etkileyen faktörleri hem uluslararası düzeyde hem de iç politika düzeyde analiz etme çözümler sunabilir. Türk dış politikası, Irak ile ilişkiler bağlamında Liberal bir yaklaşımdan daha Realist bir yaklaşıma dönüşmüştür. Bu bağlamda, politik liderlerin bireysel özelliklerinin Türkiye'nin dış politika kararlarını şekillendirmede önemli olduğu ve AK Parti'nin ilk yıllarında merkezi bir dış politika olan“Sıfır Sorun Paradigması”nın ve sonraki yıllarda muhafazakar-milliyetçi ideolojinin Türkiye'nin uluslararası ilişkilerini şekillendirmedeki rolünün dikkate alındığı belirtilmektedir. Ayrıca, küresel güç dengesindeki değişiklikler ve bölgesel güvenlik tehditleri, Türkiye'nin dış politika davranışındaki bu değişimi hızlandırmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin Irak ile ilişkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve uluslararası ilişkiler alanına önemli katkılar sunmaktadır. Genel olarak, çalışma, 2002'den bu yana Türkiye'nin Irak'a yönelik dış politika gelişimini derinlemesine incelemeyi ve bu değişimin hem ulusal hem de küresel siyaset için yarattığı sonuçları sunmayı amaçlamaktadır. Neoklasik Realizm yaklaşımının, Türk dış politikası kararlarının karmaşık doğasını ve bu kararları etkileyen farklı iç ve uluslararası faktörlerin etkileşimini doğru bir şekilde anlamak için oldukça açıklayici olduğu iddia etmektedır.
Özet (Çeviri)
Turkish foreign policy has experienced a significant transformation under the Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi-AK Party) since 2002. Historically, Secularism and Westernization with the motto of“Peace at home, peace in the world ”have been the fundamental codified principles of Turkish foreign policy, emphasizing pro-status quo and passive foreign policy. This policy shifted into a more proactive and autonomous foreign policy during the reign of the Justice and Development Party. This study attempts to understand the dynamics of Turkish foreign policy, particularly in relations with Iraq. The relationship between Türkiye and Iraq is characterized by their shared borders, communities, beliefs, security concerns, trade, and cultural ties. The unique aspects of the Türkiye-Iraq relationship lie in the overlapping ethnic“Kurds”and sectarian“Sunni ”dynamics, which intertwine Iraq's internal politics with Türkiye's domestic politics. To provide a comprehensive analysis of these dynamics, the study argues that the evolution of Türkiye's foreign policy under AK Party governments can be attributed to a combination of both domestic and international factors, consequently Neoclassical Realism approach has an important strength in explaining Turkish foreign policy changes and can offer an explanatory framework for foreign policy decisions and decision-making processes in international relations. This approach can provide solutions to analyze the factors that influenced Turkish foreign policy decisions, both at the international and domestic levels. Turkish foreign policy in Iraq shifted from a Liberal approach to be more Realist approach. In this regards individual traits of political leaders were vital in shaping Türkiye's foreign policy decisions and the role of ideas, such as the“Zero problems paradigm ”which was a central foreign policy in the early years of the AK Party, as well as the role of conservative-nationalist ideology in late years shaping its international relations. Additionally, changes in the global balance of power, and regional security threats accelerated this shift in Türkiye's foreign policy behavior. This study enhances our understanding of Türkiye's relations with Iraq and makes notable contributions to the field of international relations. Overall, this study aims to present an in-depth study of Türkiye's foreign policy development toward Iraq and the ramifications of this change for both national and global politics. It argues that the Neoclassical Realism approach is highly relevant to properly understanding the complex nature of Türkiye's foreign policy decisions and the interaction of different domestic and international factors that influenced these decisions and offers valuable insights into the complex dynamics and evolving nature of Türkiye's foreign policy choices with Iraq since 2002.