Fen bilimleri öğretmenleri ile 8. sınıf öğrencilerinin mevcut sınav sisteminin (LGS) çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An examination of the examination system (LGS) of sciences teachers and 8th grade students in terms of various variables
  1. Tez No: 656619
  2. Yazar: MÜCAHİT İSMAİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liseye Geçiş Sınavı (LGS), Fen Bilimleri Öğretmenleri, 8.sınıf öğrencileri, High School Transition Exam (LGS), Science Teachers, 8. grade students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8.sınıf öğrencilerinin ve Fen Bilimleri öğretmenlerinin Liseye Geçiş Sistemini (LGS) çeşitli değişkenler açısından farklılıklarını belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Doğu Anadolu'da bulunan il merkezine bağlı ortaokullarda öğrenim gören 600 8.sınıf öğrencisi ile aynı okuldaki 50 fen bilimleri öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Şad ve Şahiner (2016) tarafından kullanılan ''Liseye Geçiş Sınav Sistemi Değerlendirme Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Liseye Geçiş Sınav Sistemi Öğrenci Değerlendirme Ölçeğindeki bazı maddeler ile öğrencilerin cinsiyet, yaş, veli eğitimi durumu ve öğrencinin dershaneye gitme durumu arasında anlamlı bir fark bulunduğu, bazı maddeler ile bu değişkenler arasında anlamlı fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Liseye Geçiş Sınav Sistemi Öğretmen Değerlendirme Ölçeğindeki bazı maddeler ile fen bilimleri öğretmenlerinin cinsiyet ve mesleki deneyimleri arasında anlamlı bir fark olduğu, bu değişkenler ile bazı maddeler arasında da anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada Liseye Geçiş Sınavının (LGS) güçlü yönlerine ilişkin bazı öğrencilerin ve öğretmenlerinin genellikle; ''Sınav süresinin yeterli olması, sınavın yıl içinde birden fazla oturumda yapılması, sınavda sorulan soruların temsil yeteneğini iyi olması'' şeklinde görüş bildirmişlerdir. Ayrıca elde edilen verilere göre Liseye Geçiş Sınavının (LGS) yetersiz durumları göz önüne alınarak bakıldığında birtakım öğrencilerin ve öğretmenlerin çoğunluğu; ''öğrencilerin motivasyonlarının düşmesi, öngörülen sisteme ilişkin kaygı, bunalım, korku ve bireylerin sistem hakkında tam olarak bilgilendirilme yetersizliği, kurumdan alınan notların liseye geçişte kullanılması'' şeklinde beyan bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the differences of 8th grade students and Science teachers in terms of various variables in the High School Transition System (LGS). The study group of the study consists of 600 8th grade students studying in secondary schools in the city center in Eastern Anatolia and 50 science teachers from the same school.“High School Transition Examination System Evaluation Scale”used by Şad and Şahiner (2016) was used as data collection tool in the study. As a result of the study, it was determined that there was a significant difference between some items in the High School Transition Examination System Student Assessment Scale and the students 'gender, age, parents' education status and the student's enrollment status, and there was no significant difference between some items and these variables. It was determined that there is a significant difference between some items in the High School Transition Examination System Teacher Evaluation Scale and the gender and professional experiences of science teachers, and there is no significant difference between these variables and some items. In the research, some students and their teachers about the strengths of the High School Transition Exam (LGS) generally; They stated that“The duration of the exam is sufficient, the exam is held in more than one session during the year, the questions asked in the exam are good at representation”. In addition, considering the inadequate status of the High School Transition Exam (LGS) according to the data obtained, the majority of some students and teachers; They stated that“the motivation of the students decreases, the anxiety, depression, fear about the envisaged system and the inability of individuals to be fully informed about the system, the use of the grades taken from the institution in transition to high school”.