Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin yeni nesil fen bilimleri sorularına yönelik algılarının ölçülmesi
Measuring the perceptions of middle school 8th grade students towards new generation science questions
- Tez No: 864902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL NASIRCILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algı, Fen Bilimleri Eğitimi, LGS (Liselere Geçiş Sistemi), Yeni Nesil Soru, Perception, Science Education, LGS (High School Transition System), New Generation Questions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yıllar içerisinde değişen eğitim sistemine bağlı olarak sınav sisteminde de pek çok değişikliğe gidilmiştir. Ortaöğretimden liselere geçiş sınavlarına son güncelleme 5 Kasım 2017'de TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavının kaldırılıp yerine LGS (Liselere Geçiş Sistemi)' nin getirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. LGS ile değişen sınav sistemi ve soru tipi ile öğrencilere 21.yüzyıl becerilerine uygun olarak iş birlikli çalışmanın yanı sıra mantıklı, sistematik, eleştirel ve yaratıcı düşünme yeteneğinin kazandırılması amaçlanmıştır. Sınav sistemi ile birlikte değişen, 21. yüzyıl becerilerine dayalı yeni nesil soru sistemi öğretmenler, veliler ve öğrenciler üzerinde farklı yönlerden tesir etmiş ve bilhassa öğrencilerde, başta sınav kaygısı ve sınava karşı tutum olmak üzere psikolojik etkiler oluşturmuştur. Bu nedenle ulusal ve uluslararası sınavlarda karşılaşılan yeni nesil sorular hakkında eğitim paydaşlarından alınan geri dönüşler, bu soruların oluşturduğu olumlu etkilerin yanında eksik yönlerinin de belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu şekilde mevcut durumun değerlendirilerek süreçte yaşanan sorunların belirlenmesi, sistemin daha sağlıklı işlemesine yönelik önerilerin geliştirilmesini açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin yeni nesil fen bilimleri sorularına yaklaşık tutumlarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel istatistik deseni kullanılmıştır. Basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak araştırmanın çalışma grubu belirlenmiştir. Çalışma grubu, Antalya ili Konyaaltı ilçesinden rastgele seçilmiş olan 3'ü devlet 2'si özel olmak üzere toplamda 5 ortaokulda okuyan 8.sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak algı tutum ölçeği olan anket kullanılmıştır. Verilerin istatistik çözümlenmesi SPSS paket programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; 8.sınıf öğrencilerinin yeni nesil fen bilimleri sorularına karşı tutumlarında cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; okul türü, anne ve babanın medeni durumu ve eğitim seviyelerinin ise anlamlı bir fark oluşturduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar öğrencilerin demografik durumunun yeni nesil sorulara karşı algılarında etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Over the years, many changes have been made to the exam system due to the evolving education system. The latest update to the transition from secondary education to high school was on November 5, 2017, when the TEOG (Transition from Basic Education to Secondary Education) exam was replaced by the LGS (High School Transition System). The new exam system and question format, which have been changed with LGS, aim to provide students with collaborative work skills as well as logical, systematic, critical, and creative thinking abilities suitable for the 21st century. The new generation question system, based on 21st-century skills, which has changed with the exam system, has affected teachers, parents, and students in different ways and has created psychological effects, especially in students, such as exam anxiety and attitudes towards the exam. Therefore, feedback from education stakeholders on the new generation of questions encountered in national and international exams will contribute to identifying their positive effects as well as their shortcomings. This will help evaluate the current situation and identify issues in the process, which is important for developing recommendations to improve the system's functionality. The aim of this research is to examine the perceptions of 8th-grade middle school students towards new generation science questions. To achieve this goal, a descriptive statistical design, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group was determined using simple random sampling method. The study group consisted of 8th-grade students, totaling 5 schools, 3 of which were public and 2 were private, randomly selected from Konyaalti district of Antalya province. An attitude scale survey was used as a data collection tool. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS package programme. According to the analysis, there was no significant difference in the attitudes of 8th grade students towards new generation science questions based on gender. However, school type, parents' marital status, and education level had a significant impact. These results indicate that students' demographic status affects their perceptions of new generation questions.