Çocukların cinsel istismarı suçu / TCK m. 103
Sexual abuse of children
- Tez No: 656703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ALAN AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Cinsel İstismar, Cinsel Taciz, Cinsel Saldırı, Cinsel Suçlar, Küçük, Rıza, Karşılıklı Cinsel Davranışlar, Karşılıklı Rıza, Karşılaştırmalı Hukukta Çocukların Cinsel İstismarı, Türk Ceza Hukuku, Çocukların Yargılanması, Çocuk İzlem Merkezi, Adli Görüşme Odası, Adli Tıp, Adli Tıp İhtisas Dairesi, Çocuk Koruma Kanunu, Eşitlik Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Lanzarote Sözleşmesi, Child, Sexual abuse, Sexual harassment, sexual assault, sexual crimes, young, consent, mutual sexual behaviors, mutual consent, sexual abuse of children in comparative law, Turkish Criminal Law, hearing of children, child monitoring center, medical jurisprudence, UN Convention on the rights of the child, European Convention of Human Rights, Lanzorate Convention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İçeriği itibariyle diğer suç tiplerinden farklılaşan çocukların cinsel istismarı suçu, sonuçları itibariyle yalnızca bir hukuk konusu değil, aynı zamanda başta sosyoloji olmak üzere pek çok alanı ilgilendiren bir konudur. Türk Ceza Kanunu'nun suç tipine ilişkin ilgili düzenlemesi irdelendiğinde, yasal düzenlemenin eksik ya da hatalı ele alındığı, bu sebeple ilgili düzenlemede açık bir kanun boşluğu olduğu görülmektedir. Keza, Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesindeki yasal boşluğun Anayasa ve AİHS hükümlerine de aykırı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle çalışmamızda Türk Ceza Kanunu ile Anayasa, Uluslararası Sözleşmeler, Avrupa Birliği'ne üye veya Avrupa Kıtası ülkelerinin konuya ilişkin ceza hükümleri de nazara alınmış ve Türk Ceza Kanunu'nun 103. Maddesindeki yasal boşluğun ne suretle giderilebileceğine ilişkin karşılaştırmalı hukuktaki örnekler eşliğinde bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Crimes against sexual abuse of children which differs from other crimes regarding its content, it is not only a subject of Law but also a subject that comprises many areas, especially sociology due to its results. When Turkish Criminal Law`s related type of crime is analyzed in detail, it is seen that the legal regulation has been handled either as deficiently or faultily that causes an obvious legal gap on the related regulation. It is also determined that legal gap in 103rd article of Turkish Legal Law is against the provisions of Constitution and European Convention of Human Rights. That`s why, in our study Turkish Legal Law, Constitution, International Conventions and criminal provisions of EU Member states including all Countries in Europe related to the subject have been studied in detail and comparison is made to make an assessment how to eliminate the legal gap in 103rd article of Turkish Legal Law with the versions in comparative law.