Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar
Crimes against the sexual inviolability
  1. Tez No: 667503
  2. Yazar: TUĞBA BAYZİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Saldırı, Cinsel İstismar, Cinsel İlişki, Cinsel Taciz, Cinsel Dokunulmazlık, Cinsel Davranış, Cinsel Şiddet, Sexual Assault, Sexual Abuse, Sexual Intercourse, Sexual Harassment, Sexual Privacy, Sexual Conduct, Sexual Violence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
765 sayılı eski ceza kanunumuzda düzenlenen suç tipleriyle cinsel şiddete uğrayan kişilerin hukuksal yararından çok toplumun geleneksel ahlak anlayışının korunduğu görülmektedir. 5237 sayılı yeni TCK'da ise korunan hukuki değerlere göre cinsel davranışlar farklı suç kategorilerinde ele alınarak temel olarak cinsel suçlar“cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar”(m. 102-105) bölümünde ve“kişilere karşı suçlar”kısmında tamamen farklı ve yeni kavramlarla düzenlenmiştir. Kanun koyucu da madde gerekçesinde, bu bölümdeki suçlarda korunan hukuksal değerin kişilerin cinsel dokunulmazlığı olduğunu vurgulamıştır. Bu bakımdan yeni suç tipleri ile TCK'nın cinsel davranışlara bakışının da bireysel cinsel özgürlük ve dokunulmazlık olduğu açıklığa kavuşmuştur. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara ilişkin maddelerin tamamı, 18.06.2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanun ile, 2005 yılında yapılan köklü değişikliğin ardından bir kez daha değiştirilmiştir. Yapılan değişikliklerle suçların temel ve nitelikli hallerinin cezalarında ciddi artışlara gidilmiş olduğu görülmektedir. İlgili suçların önlenmesi bakımından yapılması gereken öncelikli olarak bu suçların işlenmesine ve –böyle bir durum varsa- artmasına neden olan etkenlerin tespit edilip bunları en aza indirmeye yönelik tedbirlerin geliştirilmesi olmalıdır. Suçlarla alakalı kriminolojik araştırmalar olmadan yapılan değişikliklerin, kendilerinden beklenen amaca ulaşmayı sağlayamayacağı ve uzun ömürlü de olamayacağını vurgulamak gerekir. Nitekim Anayasa Mahkemesinin 22.11.2015 Tarih ve 2015/ 26 E., 2015/ 100 K. ve 26.05.2016 tarih ve 2015/ 108 E., 2016/ 46 K. sayılı kararları sonrası 24.11.2016 tarih ve 6763 sayılı kanunun 13. maddesi ile 103. maddede yer alan çocukların cinsel istismarı suçu bakımından bir kez daha değişikliğe gidilmiştir. Görüldüğü gibi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olan cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar konusunda kısa sayılabilecek bir zaman diliminde Türk Ceza Hukuku sistemimizde sürekli olarak değişikliklere gidilmiş bulunmaktadır. Çalışmamızda ilgili değişiklikler çerçevesinde TCK m. 102'de yer alan cinsel saldırı suçu, m. 103'de yer alan çocukların cinsel istismarı suçu, m. 104'de bulunan reşit olmayanla cinsel ilişki suçu ve son olarak da m. 105'de yer alan cinsel taciz suçu karşılaştırmalı hukuktaki örneklerden de faydalanılarak ayrıntılı olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
By means of crime types regulated in the former crime code nr. 765, it seems to protect traditional ethics rather that judicial benefits of the persons being imposed to sexual abuse. In the new Turkish Crime Code Nr. 5237 instead, sexual behaviors have been taken in different crime categories depending on judicial values protected thus sexual crimes basically have been regulated under completely different and new context in the section“Crimes against the Sexual Inviolability”(art. 102-105) of the chapter“crimes against persons”. Legislator also emphasizes in the motive of the article, that judicial value protected against crimes contained in this section is the sexual privacy of persons. Therefore, it's been quite clear that, the view of Turkish Crime Code through those new crime types is toward sexual liberty and privacy. All of articles related to crimes committed against sexual privacy, have been changed once again after the radical modification applied in 2005, by means of the Act Nr. 6545 of 18.06.2014. By means of such changes, it appears to have gone for serious increases in basic and qualified circumstances of such crimes. As to prevention of the relevant crimes, things to be done primarily should be to determine the factors resulting in committing such crimes and –as the case may be- increasing the same and to develop measures regarding to minimizing them. It should be emphasized that changes having been made in absence of criminological researches in connection with crimes could not ensure to reach at the result aimed from them, and could not be long lasting. As a matter of fact, another amendment applied in respect to sexual abuse against children contained in article 103 of the act by means of article 13 of the Act Nr. 6763 of 24.11.2016 immediately after the resolutions of Constitutional Court dated 22.11.2015 and nr. 2015/ 26 E., 2015/ 100 K., and, dated 26.05.2016 and nr. 2015/ 108 E., 2016/ 46 K.. As seen above, continuously changes applied to Turkish Criminal Law system in the matter of crimes against sexual privacy, which is a significant problem in this country just like in all over the world in a considerably short period of time. In this study, sexual assault crime contained in article 102, crime of sexual abuse of children contained in article 103 and crime of sexual intercourse with underage contained in article 104 of Turkish Crime Code and finally crime of sexual harassment contained in article 105 thereof are being assessed in details upon utilizing the samples in comparable law.