Aktarlarda zayıflama amaçlı satışa sunulan bazı drogların farmasötik botanik yönünden araştırılması
Research in terms pharmaceutical botanyofsomedrogsoffered for sale slimming purposesin herbalists
  1. Tez No: 656833
  2. Yazar: MİNE MÜNEVVER YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Botanik, Nutrition and Dietetics, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Aktar, Bitkisel Droglar, Zayıflama, Herbalist, Herbal Drugs, Slimming
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada genel olarak zayıflatma ve diyet amacıyla aktarlarda satılan ve insanların tercih edip aldıkları bitkilerin drogları literatüre bağlı olarak verilmiştir. Araştırmada adı geçen bu bitkilerin botanik özellikleri, içerdikleri etken maddeler, anatomik özellikleri, insan vücuduna etkileri ve yer aldığı bilimsel çalışmalar ve deneyler incelenmiştir. Aktarlarda ve bitkisel marketlerde satılan droglardan insanlar tarafından en çok tercih edilenleri araştırılarak ele alınmıştır. Çalışmada beş bitki örneği incelenmiştir. Bu bitkiler Tarçın (Cinnamomum verum), Yeşil çay (Camellia sinensis), Mate çayı (Ilex paraguariensis), Yulaf (Avena sativa) ve Kahve (Coffea arabica)'dir. Bu beş bitki örneği literatürde incelenerek teşhis ve tanımları yapılmıştır. Mikroskop ve organoleptik yöntemler kullanılarak anatomik ve morfolojik yapıları tanımlanmıştır. Tanımlaması yapılan bitkilerin insan vücudu üzerine genel etkileri araştırılmıştır. Yapılan inceleme ve araştırma sonucunda elde edilen verilerden bu bitkilerin bazılarının yağ yakıcı özellikte olduğu, bazılarının metabolizma hızına etki ettikleri, bazılarının da vücut şeker seviyesini dengeleyerek tokluk düzeyini korumada yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, drugs of herbs that are generally sold in herbalist for slimming and dieting purposes and that people prefer and buy are given based on the literature. The botanical features, active ingredients, anatomical features, effects on the human body and the scientific studies and experiments in these plants mentioned in the study were examined. Among the drugs sold in herbalists and herbal markets, the most preferred drugs by people were studied and discussed. Five plant samples were examined in the study. These plants are Cinnamon (Cinnamomum verum), Green tea (Camellia sinensis), Mate tea (Ilex paraguariensis), Oat (Avena sativa) and Coffee (Coffea arabica). These five plant samples were examined in the literature and their diagnosis and definitions were made. Anatomical and morphological structures were described using microscope and organoleptic methods. The general effects of the described plants on the human body have been investigated. From the data obtained as a result of the examination and research, it was concluded that some of these herbs have fat burning properties, some of them effect the metabolic rate and some of them help to maintain the satiety level by balancing the body sugar level.