Türkiye ve Azerbaycan'da ortaokul 7. sınıf Türkçe dersi öğretim programının ve ders kitaplarındaki metinlerle etkinliklerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of Turkish teaching programs in terms of texts and activities in Turkish coursebooks used by the 7th graders in Turkey and Azerbaijan
  1. Tez No: 656842
  2. Yazar: NAZMIN NIYAZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi öğretim programı, Türkçe ders kitabı, karşılaştırmalı eğitim, Azerbaycan, Turkish Teaching Program, Turkish Coursebook, Comparative Education, Azerbaijan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ve Azerbaycan'da 2019-2020 eğitim-öğretim yılında kullanılmakta olan ortaokul 7. sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Azerbaycan Türkçesi Dersi Öğretim Programı'nın ve ders kitaplarındaki metinler ile etkinliklerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel aştırma yaklaşımı ile hazırlanan bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada döküman analizi ile her iki ülkenin Türkçe öğretim programları ve 7. sınıf Türkçe ders kitaplarından ilgili veriler toplanmıştır. Öğretim programlarının karşılaştırılması aşamasında karşılaştırmalı eğitim yaklaşımlarından yatay yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmanın bulgular kısmında elde edilen veriler çözümlenirken doküman analizi yönteminin ilkeleri dikkate alınmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Türkiye ve Azerbaycan'da 2019-2020 eğitim-öğretim yılında kullanılmakta olan ortaokul 7.sınıf Türkçe öğretim programı ve Azerbaycan Türkçesi öğretim programı incelenerek karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında her iki ülkede kullanılmakta olan ortaokul 7. sınıf Türkçe ve Azerbaycan Türkçesi ders kitapları içerisinde yer alan metinlerin türleri incelnerek karşılaştırılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, ders kitaplarında yer alan etkinliklerin metinlere ve öğrenme alanlarına (dinleme/izleme, konuşma, okuma, yazma) göre dağılımı incelenerek karşılaştırılmış ve aralarındaki benzerlik ve farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at analyzing texts and activities in course books taught in 7th Grades in terms of Turkish and Azerbaijani Turkish in accordance with the Turkish Language Teaching Program and Azerbaijani Turkish Teaching Program conducted in 2019-2020 academic year both in Turkey and Azerbaijan. This study prepared by using qualitative research method and document analysis method is applied. By using document analysis, relevant data were collected from Turkish teaching programs and 7th grade Turkish textbooks of both countries. A horizontal approach, one of the comparative education approaches, was used in the phase of comparing the curricula. The document analysis principles have been applied while analyzing the data obtained in the findings as part of the research. This study comprises of three parts; in the first part, 7th grade Turkish curricula used in the 2019-2020 academic year in Turkey and Azerbaijan were compared. In the second part, the types of texts in the 7th grade Turkish course books studied in the 2019-2020 academic year in both countries are analyzed comparatively. In the third part of the study, the distribution of the activities in the textbook were examined and compared according to the texts and learning areas such as listening/ watching, speaking, reading, writing.