AC Manyetik suseptibilite ölçüm yöntemiyle yüksek sıcaklık süperiletkenlerine katkı maddelerinin etkisinin incelenmesi
- Tez No: 65686
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN AKBUKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek-Tc süperiletkenleri, katla atomlanmn etkisi, ac manyetik süseptibilite, High-Tc superconductors, the effect of doping, ac magnetic suceptibility
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET AC MANYETİK SÜSEPTİBİLİTE ÖLÇÜM YÖNTEMİYLE YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERİNE KATKI MADDELERİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ TEPE, Mustafa Doktora Tezi,Fizik Bölümü Tez Yöneticisi; Prof.Dr. Doğan Abukay Mayıs 1997, 91 sayfa Bi-Sr-Ca-Cu-0 sisteminde süperiletkenliğin bulunmasından bu yana Bi, Sr, Ca ve Cu atomları yerine diğer elementler (Pb, Sn, Ge, Sb, vb.) katkılanarak süperiletkenlik olayı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bi yerine kısmen Pb katkılanması, yüksek sıcaklık fazının (2223) hem oluşumuna hem de süperiletkenlik özelliklerine önemli etki yaptığı ortaya konmuştur. Aynı sisteme Sb ve Pb elementierinin birlikte katkılanması, sinterizasyon sıcaklığını düşürüp 11 OK fazının oluşum süresini kısalttığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar, BPSCCO sistemine yabancı elementlerin katkılanmasıyla yüksek-Tc (110K), düşük-Tc (85K) fazlarının oluşumu ve süperiletkenlik özelliklerinin etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu tezde örnekler, Bi 7Pbo.3Sr2Ca2(Cu1_xMx)30y süperiletken bileşiğine M=ZnO, NiO ve V205 kimyasal maddeleri başlangıç malzemeleriyle birlikte katkılanarak hazırlandı. Elektriksel direnç, Lock-in yükselteç kullanılarak ac dört nokta-uç yöntemiyle ölçüldü. Bu ölçümlerden katkı maddelerinin örneğin süperiletken geçiş sıcaklığına ve metalik özelliklerine nasıl etki yaptığı belirlendi. Manyetik süseptibilite (x=x'-ix") Lock-in yükselteç kullanılarak karşılıklı indüktans yöntemiyle ölçüldü. R(T) ve ?(T) ölçümlerinde sıcaklık, kalibre edilmiş platin termometre ile gözlendi. ?(T) ölçümlerinden örneğin taneli yapısı, mevcut diamanyetik bölgeler, tanecikiçi ve taneciklerarası süperiletken geçiş sıcaklıkları saptandı. Kritik akım ise, rezistiv dört-uç yöntemiyle elde edilen I-Vkarakteristik eğrilerine 1 uV/cm kriteri uygulanarak tespit edildi. Bu ölçümlerin yanı sıra, süperiletken ve safsızlık fazlan, x-ışını toz kırınım desenleri yardımıyla belirlendi. Ayrıca, örneklerin ortalama tanecik boyutları ve taneciklerarası bölge taramalı elektron mikroskobu fotoğrafları yardımıyla belirlendi. Bu öcüm ve analizlerin ışığında ZnO, NiO ve V205 katkı maddelerinin Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-0 sistenıinin süperiletken özelliklerinde oluşturdukları etkilerin bir tartışması verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF DOPING HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTORS BY THE METHOD OF AC MAGNETIC SUSCEPTIBILITY MEASUREMENT TEPE, Mustafa Thesis of Ph.D in Science Supervisor: Prof. Dr. Doğan Abukay May 1997, 91 pages Since the discovery of superconductivity in Bi-Sr-Ca-Cu-0 system, it has been investigated by doping other elements ( Pb, Sr, Ge, Sb, etc.) at the place of Bi, Sr, Ca and Cu in order to iUuminate this phenoma. It has been found that partially added Pb has a great effect on both the formation and its superconducting properties of (2223) phase addition of Sb and Pb into the same system was found to decrease the formation time of the 1 10K phase by lowering the sinterization temperature. These results show that the formation of high-Tc (110K), low-Tc (85K) and the superconducting properties of BPSCCO system are influenced by doping foreign elements. In this thesis, the samples were prepared by addmixing the M=ZnO, NiO and V2O5 chemical materials into Bij 7Pb0 3Sr2Ca2(Cu1.xMx) superconducting compound, the electrical resistance of the samples were measured by Lock-in amplifier and employing four point-probe method. How the doping materials affect the superconducting transition temperature and the metalic properties were determined from this measurements. The magnetic susceptibility (%=x'-ix") was measured by using Lock-in amplifier and mutual inductance method. In the measurements of R(T) and x(T) the temperature was monitored by a calibrated platinium thermometer. The granular structure of sample, existing diamagnetic regions, intragrain and intergrain superconducting transition temperatures were determinated by x(T) measurements. The critical current was determined by employing the voltage criteria of 1 jiV/cm on the I-V characteristics curves andfour-probe method. In paralel to these measurements, the superconducting and impurty phases were determined by means of x-ray powder diffraction patterns. In addition, the average grain size and intergrain rigions were determined by aid of photographes taken from the electron scanning microscope. In the light of tthese measurements and the analysis made, a discussion about how the superconducting properties of Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-0 system affected by adding ZnO, NiO and V205 is given.