Çalışma sermayesi düzeyini etkileyen faktörler ve bu faktörlerin firma kârlılığı üzerine etkilerinin dinamik panel veri analiziyle belirlenmesi
The factors affecting the working capital level and the determination of effects of these factors on the company profitability by dynamic panel data analysis
- Tez No: 656860
- Danışmanlar: PROF. DR. BENER GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma sermayesi, Firma Kârlılığı, Dinamik Panel veri, Working Capital, Company Profitability, Dynamic Panel Data
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmayla, Borsa İstanbul (BİST)' da yer alan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların çalışma sermayesini etkileyen faktörlerin firma karlılığına olan etkisinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, imalat sektöründe yer alan 173 şirketin 2009 – 2019 yılları arasındaki 10 yıllık dönemi kapsayan faaliyetleri sonucu ortaya koydukları bilanço verilerinden yararlanarak bir veri seti oluşturulmuş ve dinamik panel veri analizine tabi tutulmuştur. Panel veri analizi yapılırken“two step system gmm”olarak adlandırılan yöntemden yararlanılmıştır. Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul da hisseleri işlem gören ve imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların çalışma sermayelerini etkileyen faktörlerinin ne olduğunun belirlenmesi ve bu faktörlerin aynı zamanda işletmenin karlılığıyla nasıl bir ilişki içerisinde olduğunun araştırılmasıdır. Araştırmanın sonucunda ise çalışma sermayesini etki eden faktörler ile işletmenin karlılığı arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to analyze the effect of the factors affecting the working capital of the companies operating in the manufacturing market, which are included in Istanbul Stock Exchange (BIST), on the company profitability. In the line with this purpose, a data set was created by using the balance sheet data of 173 companies in the manufacturing market covering the 10-year period between 2009 and 2019, and subjected to dynamic panet data analysis. The method named“ two step system gmm”was used while analyzing the panel data. The purpose of this study is to determine the factors affecting the working capital of companies whose shares are traded in Istanbul Stock Exchange and operating in the manufacturing market, and to research how these factors are also related to the profitability of the business. As a result of the research, it has been determined that there is a positive relationship between the factors affecting working capital and the profitability of the company.