Besleyici film tekniği ile yetiştirilen hıyar bitkisinde kalsiyum-nitrat gübresi uygulamasının verim üzerine etkisi
  1. Tez No: 65691
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besleyici Film Tekniği (BFT), hıyar, kalsiyum, kalsiyum-nitrat gübresi, Nutrient Film Technique (NFI), cucumber, calcium, calcium-nitrate fertilizer
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
IV ÖZET BESLEYİCİ FİLM TEKNİĞİ İLE YETİŞTİRİLEN HIYAR BİTKİSİNDE KALSİYUM-NİTRAI GÜBRESİ UYGULAMASININ VERİM ÜZERİNE ETKİSİ ERDEM, Ayşegül Yüksek Lismw Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yömeticisi; Doç. Dr* Murat OKTAY Nisan 1997, 97 sayfa Bu araştırma, Özellikle su kültürünün hızla yaygınlaştığı zamanımı/da, hıyar yetiştiriciliğinde Ca(N03)2 formundaki kalsiyum uymamasının büyüme ve verim, meyve eti sertliği, bitkilerin farklı kısımlarındaki (yaprak ayası, yaprak sapı, gövde, kök ve meyve) % besin maddesi miktarları ve kaldırılan besin element miktarlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma bulgularına göre, elde edilen sonuçların değerlendirilmesi yapılarak, hıyar bitkisinde verim ve meyve kalitesi üzerine en iyi sonuç veren Ca(NO$)2 gübresi dozu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, 3 tekerrürlü olmak üzere, tesadüf parselleri deneme desenine göre, 200, İflO ve 50 ppm Ca uygulamalarında hryar bitkisi 85 günlük bir üretim periyodu içerisinde yetiştirilmiştir. Besin solüsyonuna uygulanan 200, 100 ve 50 ppm Ca uygulamaları besin solüsyonunun hazırlanmasında kullanılan çeşme suyundaki kalsiyum (90 ppm Ca) miktarına ilave olarak verilmiştir, (Çeşme suyu+200 ppm Ca, Çeşme suyu+lOOppm Ca, Çeşme suya*50 ppm Ca). 200 ppm Ca uygulaması, kalsiyumun yüksek konsantrasyonundan dolayı yürütülememiş, bitkiler ancak 17 gün canlı kalabilmiştir. 100 ve 50 ppm Ca uygulamalarında en yüksek verim 85 günlük üretim sürecinde, 7530 kg/da ürün ile 50 ppm Ca uygulamasından elde edilmiştir.Her iki kalsiyum dozunun (100 ve 50 ppm Ca) uygulanması sonucunda yaprak ayası, yaprak sapı,.gövde, kök ve- meyve örneklerinde bulunan % Ca miktarı; 100 ppm Ca uygulamasında kuru madde'de, yaprak ayası'nda %4.7, yaprak sapı'nda %2.7, gövde'de %0.83, kök'te %8.7, meyve'de %0.43, 50 ppm Ca uygulamasında ise, kuru madde'de, yaprak ayası'nda %4.37, yaprak samanda %1.9, gövde'de %0.67, kök'te %5.5, meyve'de %0.33 olarak saptanmıştır. Besleyici Film Tekniği ile yetiştirilen hıyar bitkisinde, 100 ppm Ca uygulamasında 4161 kg/da ürün ile, 11.004 kg/da N, 7.519 kg/da P205, 20.17 kg/da K20, 4.40 kg/da Ca, 2.078 kg/da Mg, 50 ppm Ca uygulamasında ise, 7530 kg/da ürün ile, 25.281 kg/da N, 15.838 kg/da P2O5, 42.73 kg/da K20, 8.02 kg/da Ca, 5.805 kg/da Mg kaldırıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECT OF CALCIUM-NITRATE APPLICATIONS ON CUCUMBER YIELD GROWN IN NUTRIENT FILM TECHNIQUE ERDEM, Ayşegül Msc in Agriculture Eng. Supervisor; Doç. Dr. Murat OKTAY April 1997, 97 pages This study was conducted in order to determine the effect of calcium on yield and growth of cucumbers grown in Nutrient Film Technique which is a widespread method of cultivation in recent years. In the experiment fruit firmness and mineral composition of cucumber plant parts as leaf lamina, petiol, stem, root and fruit were examined. Nutrient uptakes per plant is also evaluated. According to the results, optimum Ca level was found with respect to yield and fruit quality. The experiment was established in randomized complete plots design with 3 replications. Calcium was applied in 3 rate as 200, 100 and 50 ppm in the form of Ca(NOs)2. In the experiment tap water with about 90 ppm Ca was used (Tap water+200 ppm Ca, Tap water+100 ppm Ca, Tap water+50 ppm Ca). Cucumber plants were grown for an 85 days of vegetation period. Results put forth that 200 ppm of Ca was toxic and cucumber plants grown in such a Ca rate were able to stay alive only 17 days. When the other two Ca rates (100 and 50 ppm Ca) were evaluated, the highest marketable yield (7530 kg/da) was achieved from the lowest (50 ppm Ca) rate. Parcels that received 100 ppm Ca consisted 4.7% Ca in their leaf lamina, 2.7% in petiol, 0.83% in stem, 8.7% in root and 0.43% in fruits. In the other rate (50 ppm Ca), leaf lamine had 4.37% Ca, petiol 1.9% Ca, stem 0.67%, root 5.5% and fruit 0.33%.vu In parcels that receieved 100 ppm Ca, 11.004 kg N/da, 7.519 kg P205/da, 20.17 kg K20/da, 4.40kg Ca/da and 2.078 kg Mg/da were uptaken by 4161 kg/da yield. On the other hand, in 50 ppm Ca rate 25.281 kg N/da, 15.838 kg P205/da, 42.73 kg K20/da, 8.02 kg Ca/da and 5.805 kg Mg/da were uptaken by 7530 kg/da yield.