Güneş pilleriyle birlikte kullanılan bir MPP izleyicisinin tasarımı
Design of a MPP tracker for solar cells
  1. Tez No: 65692
  2. Yazar: YAŞAR MURAT ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: MPP izleyicisi, MPP regülatör, Fotovoltâik elemanlar, Maksimum Güç Noktası
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
iv ÖZET GÜNEŞ PİLLERİYLE BİRLİKTE KULLANILAN BİR MPP İZLEYİCİSİNİN TASARIMI ERTEM, Yaşar Murat Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Metin Çolak Ocak 1996, 34 Sayfa Bu tezde güneş pillerinden maksimum verim elde edilebilmesi için kullanılan Maksimum Güç Noktası ( MPP : Maîdmum Power Point ) İzleyicileri incelenmiş ve uygun olan bir devre çalıştırılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. iki ayrı deney düzeneği kullanılmıştır. Birinde MPP izleyicisi devreye eklenmiş diğerinde ise eklenmemiştir. Böylece hem MPP izleyicisinin hem de MPP izleyicili sistemin verimi deney sonuçlarından elde edilmiş ve MPP izleyicisinin sisteme katkısı iki deney düzeneğinin sonuçlan kıyaslanarak incelenmiştir. Deney düzeneklerinin sonuçlar üzerindeki yanıltma payı ve bu yanıltmanın minimuma indirilmesi araştırılmıştır. Ayrıca MPP izleyicisinin verimini yükseltmek için takip edilebilecek yollar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A MPP TRACKER FOR SOLAR CELLS ERTEM, Yaşar Murat MSc in Solar Energy Institute Supervisor : Prof. Dr. Metin Çolak January 1996, 34 pages In this thesis, several MPP trackers for solar cells' are observed and a suitable MPPT is chosen for experimental studies. Experimental results are evaluated accordingly. Two seperate experiment setups are used. MPP tracker is connected to only one of them. So, the yield of the MPP tracker as well as the yield of the system with MPP tracker are obtained from experiments. Also by comparing the measurements of two experiment setups, the function of the MPPT in the system from the system yield point of view is observed. Both the- misleading effect of experiment setups on the results and the error minimization methods are discussed. Also some important points for maximizing the MPPT yield are searched. Keywords : MPP tracker, MPP regulator, PV components y-