Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinin kurutulması sırasında kuruma hızı ve kuru üzüm kalitesine etki eden etmenler ile farklı sergilerde kurutulmuş olan üzümlerin mikrobiyolojik yüklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Tez No: 65695
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN İLTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Potasyum Karbonat, Zeytinyağı, Sergi Yerleri, Kurutma, Kuru Madde, Mikrobiyoloji, Raisins, Potassium Carbonate, Olive Oil, Drying Systems, Drying, Soluble Solids, Microbiology
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZET YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNİN KURUTULMASI SIRASINDA KURUMA HIZI VE KURU ÜZÜM KALİTESİNE ETKİ EDEN ETMENLER İLE FARKLI SERGİLERDE KURUTULMUŞ OLAN ÜZÜMLERİN MİKROBİYOLOJİK YÜKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KÖYLÜ, E. Mustafa Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ertan İLTER Haziran 1997, 75 sayfa Çekirdeksiz Üzüm yurdumuzda sadece Ege Bölgesinde yetiştirilmekte ve üretimin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirilmektedir. Ege Bölgesinde halen sergi yeri olarak beton, kağıt, toprak, poliproplen kanaviçe ve yüksek sistem sergiler kullanılmaktadır. 1995-1 996 yıllarında Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsünde uygulanan bu projede kuru üzüm kalitesini hasat, bandırma işlemi ve serme sırasında etkileyebilecek olan faktörler dikkate alınmıştır. Bunlardan hasat olgunluğunun %20-22-24 ve 26 briks derecesi, K2C03'tın %1 -3-5-7-9 ve 11 konsantrasyonları ile %0.5-1.0 ve 1.5 yağ dozlarının etkileri incelenmiştir. Kuruma hızını tespit etmek amacıyla serilen Çekirdeksiz üzüm örneklerinde % ağırlık azalışı ve % nem kayıpları tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda, serilen üzüm örneklerinin kurumayı tamamladığı nokta ağırlıkça %30, nem yönüyle de %13 seviyesine gelindiği zaman olarak tespit edilmiştir. Kuruma süresince meteorolojik gözlemler yapılmış ve üzümlerin kuruma süreleri saptanmıştır. Bu araştırmada ağırlık azalışı, tip puanı ve Hunter renk değerleri bakımından %5 K2C03 konsantrasyonu ile %1.0-1.5 yağ dozlarının kullanıldığı uygulamalardan en iyisonuçlar elde edilmiştir. Projede ele alınan özellikleri farklı 6 sergi tipi içinde mikrobiyolojik yükleri bakımından en uygun sonucu tel ve beton sergi yerlerinin verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE RESEARCHES ON THE DETERMINING OF THE MICROBIOLOGY COL CHARGE OF GRAPES WHICH WERE DRYED ON THE DIFFERENT DRYING SYSTEMS WITH THE FACTORS WHICH WERE EFFECTED TO THE DRYING SPREED AND THE RAISIN QUALITY IN THE COURSE OF DRYING OF YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ KÖYLÜ E.Mustafa Doktorate Thesis, Department of Horticulture Supervisor; Prof. Dr. Ertan İLTER June 1997, 75 pp Turkish Sultana grapes are grown only in Aegean Region of Turkey and most of Turkish Sultana grapes are evaluated as raisins. In the Aegean Region drying is carried out either on concrete, paper, polypropylene canvas surfaces, soil and high system drying. The factors which may influence on the quality of seedless raisins during harvesting, dipping and spreading for sun drying had been carried out in Manisa Viticulture Research Institute in 1995 and 1996. The factors which have been studied were the maturity of grapes during harvest 20-22-24 % and 26 brix degrees, potassium carbonate concentration of the dipping solutions 1-3-5-7-9 % and 1 1 baume degrees with 05-1.0 % and 1.5 olive oil concentrations.lt has been found out the decreasing of weight and moisture at samples of fresh seedless grape variety for determining speed of dry. It was described that drying was finished when the weight decreasing is 30% and moisture decreasing is 13%. Meteorological observations were also followed during the drying period. Drying times of grapes find out. In this experiment, 5 % K2C03 concentration with 1.0-1.5% olive oil concentrationsvıı was best treatment respect to the criterion of the expertise point, Hunter (L), (+a), (+b) and the weight decreasing. The result of this experiment concrete and high system drying gave the best result between different six drying systems with microbiologycal load.