Kireçce zengin Antalya yöresi topraklarında elementer kükürt uygulamalarının toprağın önemli fungus cinsleri biomas ve dehidrogenaz enzim aktivitesi üzerine etkileri
- Tez No: 65696
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elemental Sulphur (S°), Fungus, Biomass, Dehydrogenase and COrTespiration
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
m ABSTRAKT KİREÇÇE ZENGİN ANTALYA YÖRESİ TOPRAKLARINDA ELEMENTER KÜKÜRT UYGULAMALARININ TOPRAĞIN FUNGUS CİNSLERİ BİOMAS VE DEHİDROGENAZ ENZİM AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ KÜÇÜKDÖĞERÜ, N. Çağrı Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Muzaffer Çengel Mayıs 1997, 39 sayfa Antalya yöresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında farklı dozlarda (Sı:50 kg. S° /da.SzilOO kg. S° /da, S3:150 kg. S° /da S4:200 kg.S0 /da) elementer kükürt (S°) uygulaması yapılmış topraklarda elementer kükürdün toprağın fungus sayıları ve bazı önemli fungus cinsleri ile biomas, C02 - prodüksiyonu ve DHG -enzim aktivitesi gibi bazı biokimyasal aktivite kriterleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Toprak örneklerinde fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve biyokimyasal analizler yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Örnekler 3 farklı zaman periyodunda (5,10 ve 38.haftalar) alınarak incelenmişlerdir. Yapılan değerlendirmelere göre en fazla fungus sayısı 38. haftaya ait S3 dozunda tesbit edilmiştir. Fungus cinsleri açısından ise, ilk sırayı daima Mucortar, ikinci sırayı Verticilliumlar ve üçüncü sırayı Aspergillus ile Penicillium cinslerinin aldıkları saptanmıştır. Mikrobiyal biomas değerleri kontrole göre 5. ve10. haftalarda azalırken 38. haftada artmıştır.C02 -prodüksiyonu değerleri ise her üç dönemde artmıştır.Buna karşın her üç dönemde de DHG- enzim aktivitesi değerlerinde azalma olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Elementer Kükürt (S°), Fungus, Biomas, Dehidrogenaz ve C02-prodüksiyonu
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EFFECTS OF ELEMENTAL SULPHUR APPLICATION ON SOME FUNGUS SPECIES, BIOMASS AND DEHYDROGENASE ACTIVITY IN SOILS WITH RICH LIME IN ANTALYA AREA KÜÇÜKDÖ?ERÜ, N.Çağrı. Mscin Soil Department Supervisee Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL May 1997. 39 Pages In trial fields of Agricultural Faculty of Akdeniz University in Antalya area,different elemental sulphur (S°) doses were applied to soils and effects of elemental sulphur (S°) application some- microbiological and biochemical criterions such as fungus numbers and some important fungus species, microbial biomass, C02-respiration and dehydrogenase enzyme activity. Physical, chemical, microbiological and biochemical analysis were done on soil samples which applied elemental sulphur (S°) and results are ovulated. Research samples were taken in three different periods during experiment (5. week, 10. week and 38. week). According to the results, the highest fungus numbers were found in S3 dose in 38. weekThe most commen species was always Mucor and than this followed Verticillium.Aspergillus and Penicillium.respectively.Although microbial biomass values decrease 5. and10. weeks, increase in 38.week compared to control. C02-respiration values increased in every three periods.However.it was determined that dehydrogenase enzyme activity values decreased in every three periods.