Boğaz enfeksiyonlarında streptococcus pyogenes izolasyonunda hızlı tanı testi olan strep-a kullanılması
The use of strep-a with a rapid diagnostic test in the isolation of streptococcus pyogenes in throat infections
- Tez No: 656986
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADIK AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: strep-A, throat culture, S.pyogenes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Boğaz enfeksiyonlarında enfeksiyonun viral veya bakteriyal ayırımının hızlı ve doğru şekilde tanımlanması, tedavi için önemlidir. Bu çalışmada Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine KBB, enfeksiyon polikliniklerine boğaz ağrısı ile başvuran Tıbbi Mikrobiyoloji kültür labarotuvarına gönderilen ve kültür antibiyogram ve Strep-A hızlı tanı testleri istenilen 215 hastanın Strep-A hızlı tanı kitleri ile direk tanısı yapılıp enfeksiyon çeşidi belirlendi. Buna bağlı olarak tedavide gereksiz antibiyotik kullanımın önüne geçilmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmada Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine KBB, enfeksiyon polikliniklerine boğaz ağrısı ile başvuran Tıbbi Mikrobiyoloji kültür labarotuvarına gönderilen kültür antibiyogram ve Strep-A hızlı tanı testleri istenilen 215 hastadan eş zamanlı olarak iki ayrı boğaz sürüntüsü alınmıştır. Birinci sürüntü hızlı tanı testi, ikinci sürüntü örneği ise boğaz kültürü için kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 215 hastadan 110 (% 51)‟ı erkek,105 (% 49)‟i kadın, en küçük yaş 3, en büyük yaş 92 ve ortalama yaş 34.5 olarak belirlendi. Kültür antibiyogram test sonucuna göre çalışmaya alınan 215 hastanın 196 (% 91.2)‟sında normal boğaz florası, 13 (% 6.1) „inde Streptococcus pyogenes, geriye kalan 6 hastanın boğaz kültüründe 3 (% 1.3)‟ünde Staphylococcus aureus (metisine duyarlı) , birer tanesinde de Esherichia coli, Klebsiella pneumoniae ve Candida albicans ürediği belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda hızlı tanı testi ile kültür arasında anlamlı bir fark olmadığı pozitif prediktif değer % 85.71; negatif prediktif değer % 99.5 ,özgüllüğün % 99.01, duyarlılığın % 92.31 doğruluğun % 98.6 olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler : Strep-A, Boğaz kültürü, S.pyogenes
Özet (Çeviri)
Objective: In throat infections, rapid and accurate identification of viral or bacterial separation of infection is important for treatment. In this study, Strep-A rapid diagnosis kits of 215 patients who were sent to Adıyaman University Training and Research Hospital to the Medical Microbiology culture laboratory that applied to infection polyclinics with sore throat and whose culture antibiogram and Strep-A rapid diagnosis tests were made were determined and the type of infection was determined directly. In treatment, it was aimed to prevent unnecessary use of antibiotics. Method: Throat culture and Strep-A rapid diagnostic kit were used in our study. Two separate throat swabs were taken simultaneously from 215 patients who came to the laboratory. The first swab was used for rapid diagnosis test and the second swab was used for throat culture. Results: Of the 215 patients included in the study, 110 (51%) were male, 105 (49%) were female, the youngest age was 3, the oldest was 92, and the mean age was 34.5. According to the results of the culture antibiogram test, 196 (91.2%) of 215 patients included normal throat flora, 13 (6.1%) Streptococcus pyogenes and the remaining 6 had Staphylococcus aureus in 3 (1.3%) of their throats. there was culture (methicin sensitive), Esherichia coli, Klebsiella pneumoniae and Candida albicans were detected in each. Conclusion: A significant difference between the source diagnostic test and culture obtained during the study period, the rapid positive predictive value was 85.71%; It was determined that the negative predictive value was 99.5%, specificity was 99.01%, and the raft was 92.31% defrauded 98.6%.