Ege bölgesi marul üretim alanlarında Nasonovia ribisnigri (Mosley) (Hemiptera: Aphididae) popülasyonlarının bazı insektisitlere karşı direncinin belirlenmesi
Determination of resistance of Nasonovia ribisnigri(Mosley) (Hemiptera: Aphididae) to some insecticides in lettuce production areas of aegean region
- Tez No: 656990
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER DURMUŞOĞLU, DOÇ. DR. NURPER GÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nasonovia ribisnigri, insektisit direnci, total RNA izolasyonu, Nasonovia ribisnigri, insecticide resistance, total RNA isolation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Marul üretiminde sorun olan zararlılardan en önemlilerinden biri de yaprakbitleridir. Yaprakbitlerinin yaşam döngülerinin kısa olması ve hızlı üreme gücüne sahip olmaları nedeniyle sıkça sentetik insektisit kullanılmakta, etki mekanizması aynı olan insektisitlerin yaygın ve yoğun kullanımı sonucunda da direnç gelişimi gözlenebilmektedir. Çalışmada öncelikle Ege Bölgesi'nde marul üretim alanlarında en yaygın görülen yaprakbiti türü Nasonovia ribisnigri olarak belirlenmiş ve belirlenen türün acetamiprid, thiamethoxam, clothianidin ve spirotetramat aktif maddelerine hassasiyetleri biyoassay yöntemlerle araştırılmıştır. Eşik doz uygulanan 70 farklı arazi popülasyonunda en yüksek duyarlılık azalışı 2.38 kat ile acetamiprid aktif maddesine karşı İzmir ili, Menemen ilçesi, İğnedere bölgesinden getirilen popülasyonda belirlenmiştir. Dikkate değer düzeyde direnç tespit edilemediğinden N. ribisnigri'nin bazı arazi popülasyonlarının geriye ve ileriye seleksiyonuyla daha hassas ve daha dirençli popülasyonları elde edilmiş, bu popülasyonların RNA izolasyonu yapılmış, gen dizilimleri belirlenip hassas ve dirençli popülasyonlar arasındaki gen farklılıkları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important pests in lettuce production is aphids. Because of the short life cycles of aphids and their rapid reproductive power, synthetic insecticides are frequently used and resistance development can be observed as a result of the widespread and intensive use of insecticides with the same mechanism of action. In the study, the sensitivity of Nasonovia ribisnigri populations, which is a species of aphid that is seen extensively in lettuce production areas in Aegean Region, to acetamiprid, thiamethoxam, clothianidin and spirotetramat active substances was investigated by bioassay methods. In 70 different populations where threshold dose was applied, the highest sensitivity decrease was determined with 2.38 times in the population brought from İzmir province, Menemen district, İğnedere region against acetamiprid active substance. Since a remarkable level of resistance could not be detected, more sensitive and more resistant populations of N. ribisnigri were obtained by backward and forward selection of some land populations, RNA isolation of these populations was made, gene sequences were determined and gene differences between sensitive and resistant populations were revealed.