Trakya bölgesinde üretimi yapılan bazı tahıl türlerinde verim kayıplarına neden olan viral kökenli enfeksiyonların etmenlerinin tanımlanması
Identification of viruses as a causal agents of yield loosing infections on some cereal crops in Trakya region of Turkey
- Tez No: 134648
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YORGANCI, PROF. DR. AHMET ÇITIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Virüs, Tahıl, BYDV-PAV, WSMV, ONMV, Virus, Cereal, BYDV-PAV, WSMV, ONMV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
V ÖZET TRAKYA BÖLGESİNDE ÜRETİMİ YAPILAN BAZI TAHIL TÜRLERİNDE VERİM KAYIPLARINA NEDEN OLAN VİRAL KÖKENLİ ENFEKSİYONLARIN ETMENLERİNİN TANILANMASI İLBAĞI, Havva Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Ülkü YORGANCI Prof. Dr. Ahmet ÇITD* Ekim 2003, 136 sayfa Türkiye'de Trakya Bölgesi'nde, başta kışlık buğday (Triticum aestivum L.) olmak üzere tahıl üretimi en yoğun bitkisel üretim faaliyetidir. Bölge'de tahıl üretiminin monokültür şeklinde artış göstermesi son yıllarda bu kültür bitkilerinde önemli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. 1999 yılından itibaren bölgede görülmeye başlayan rozetleşme, sanlık, cücelik ve verim düşüşleri ile tanımlanan sistemik virüs belirtileri, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İlleri'nde tahıl ürürderinin verim ve kalitelerinin düşmesine neden olmuştur. Bölge'deki buğdaylar (71 aestivum L.)'da % 32.33, arpa (Hordeum vulgare L.)'da % 26.52, yulaf (Avena sativa L.)'da % 8.32, kuşyemi {Phalaris canariensis L.)'nde % 61.63 oranında ve Tritikale'de ise ortalama % 8.00 oranında saptanan virüs hastalıklarının etmen tanılarının yapılması ve bu virüslerin tarla koşullarındaki enfeksiyonlarına karşı yörede üretilen kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinin reaksiyonlarının belirlenmesi bu araştırmanın başhca amaçlarım oluşturmaktadır.VI Trakya Bölgesi 'ni ve beş ayrı tahıl türünü temsil edecek şekilde belirlenen ve enfeksiyon görülen 54 tarladan karakteristik belirtiler sergileyen bitkilerden alman 90 yaprak örneğinden elde edilen bitki özsuları, sekiz türden oluşturulan indikatör test bitki serilerine mekanik olarak inokule edilmiştir. Sonuçta 10 örnekteki virüsün en az iki indikatör bitki türüne, 27 örneğe ait bitki özsulannm içerdikleri virüsün ise en az bir indikatör bitki türüne taşındığı saptanmıştır. Survey çalışması esnasmda toplanan yaprak biti örnekleri Rhopalosiphum padi L. olarak tanılanmış ise de tahıl virüslerini bu yaprak biti türü ile taşımak mümkün olmamıştır. Alman toprak örnekleri ile yapılan çalışmalarda da gelişen bitkilerde herhangi bir belirti oluşmamıştır. Bölge'deki tahıl virüslerini serolojik olarak belirlemek amacıyla 1 1 farklı tahıl virüsüne karşı hazırlanmış poliklonal antiserumlar kullanılarak Double Antibody Sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (DAS-ELISA) testi uygulanmıştır. Sonuçta 90 tahıl yaprak örneğinden 63 adedinde Barley Yellow Dwarf Virus-PAV (BYDV-PAV), 9 adedinde Wheat Streak Mosaic Virus (WSMV) ve 2 örnekte ise Türkiye'de ilk defa bu çalışma ile saptanan Oat Necrotic Mottle Virus (ONMV)'un bulunduğu kanıtlanmıştır. DAS-ELISA testleri sonucu WSMV'nu içeren buğday yaprak örneklerinden hazırlanan Transmission Elektron Mikroskop (TEM) gridlerinde 15x750 nm boyutlarında eğri çubuk formunda virüs partiküllerinin bulunduğu gözlenmiştir. Serolojik testlerle BYDV içerdiği saptanan 9 buğday ve 2 arpa yaprak örneklerinden yapılan RNA ekstraksiyonu sonucu, BYDV-PAV virüsüne ait primerler kullanılarak Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) testi uygulanmıştır. Sonuçta örneklerin Rhopalosiphum padi L. (Hom:Aphididae) ile taşman BYDV-PAV virüsüne eşdeğer 534 Kb'lık amplifikasyon ürünlerine sahip oldukları ve örneklerin BYDV-PAVVII virüsüne eşdeğer bandlar oluşturdukları görülmüştür. Böylece Trakya Bölgesi tahıllarında şiddetli enfeksiyonlara neden olan virüsün BYDV- PAV izolatı olduğu anlaşılmıştır. 2001 yılında yapılan tarla denemeleri sonucu, Trakya Bölgesi'ne yayılmış bulunan BYDV-PAV virüsünün doğal enfeksiyonlarına maruz kalan 16 kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinin tamamı virüse duyarlı olarak bulunmuş ve sadece Golia, Nina ve Tina çeşitlerinin enfeksiyona karşı tolerans gösterdikleri ve virüsten fazla etkilenmedikleri saptanmıştır. 2002 yılında ise yörede yaygın olarak ekilen 25 kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinin de BYDV-PAV virüsüne duyarlı oldukları saptanmış, ancak hastalık oranının düşük olması nedeniyle çeşitlerin dayanıklılık ve toleransına ilişkin reaksiyonları belirlenememiştir. Sonuç olarak Trakya Bölgesi tahıl üretim alanlarında yaygın olarak görülen enfeksiyonların virütik kökenli oldukları ve ağırlıklı olarak BYDV-PAV virüsü başta olmak üzere WSMV ve ONMV virüslerinden ileri geldiği kanıtlanmıştır. BYDV-PAV ve WSMV Trakya Bölgesi için ve ONMV Türkiye için ilk kayıttır.
Özet (Çeviri)
vra ABSTRACT IDENTIFICATION OF VIRUSES AS A CAUSAL AGENTS OF YIELD LOOSING INFECTIONS ON SOME CEREAL CROPS IN TRAKYA REGION OF TURKEY ILBAGI, Hawa Ph.D. Thesis Supervisors: Prof. Dr. Ülkü YORGANCI Prof. Dr. Ahmet CITIR October 2003, 136 pages Cereal production has been the most important farming type as winter wheat (Triticum aestivum L.) being the major field crop in Trakya Region of Turkey. Cultivated land increase for cereal production like monoculture, increased the plant diseases during the recent years. A systemic virus infection exhibiting resetting, yellowing, dwarfing syptoms, and reduction in yield have been prevailing since 1999 in the cereal fields of Edirne, Kırklareli and Tekirdağ Provinces. The average rates of virus infections in cereal species were determined in 2001; 32.33 % on winter wheat ( T. aestivum ), 26.52 % on barley {Hordeum vulgare L.), 8.32 % on oat (Avena sativa L.) 61.63 % on canarygrass {Phalaris canariensis L.) and 8.00 % on Triticale. The main purpose of this study is to identify viruses and to select resistant and susceptible winter wheat cultivars in field conditions.IX Ninety cereal leaf samples obtained from 54 virus infected fields representing five crops in Trakya Region were tested by mechanical inoculations on eight indicator plant series. Plant sap obtained from 10 samples caused characteristic virus symptoms on at least two indicator species while Plant sap obtained from 27 samples causing symptom only on one indicator plant. During the survey study aphid specimens were collected and identified as Rhopalosiphum padi L. (Horn.; Aphididae) however they could not tested for cereal virus transmissions. Soil samples collected from infected wheat fields never revealed any virus infection on wheat plants grown in pots. Eleven polyclonal antibodies prepared against cereal viruses were used to virus idenfication by employing double antibody sandwich enzyme-linked immunosorbent assay (DAS-ELISA) tests Barley Yellow Dwarf Virus-PAV (BYDV -VAST) was found in 63 out of 90 samples. Nine samples were infected with Wheat Streak Mosaic Virus (WSMV) as two of them containing Oat Necrotic Mottle Virus (ONMV). One of the sample having WSMV was employed for the preparation of grids for transmission electron microscopy (TEM). TEM studies revealed that flexible rod shape virions with the dimension of 15x750 nm were observed. 9 winter wheat and 2 barley samples containing BYDV were employed for RNA extraction and used for reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR) tests. Primers having 534 Kb amplification products obtained from BYDV-PAV revealed similarities to the RNA extraction bands obtained from samples. These results indicated that samples contained BYDV-PAV which was transmitted by aphid Rhopalosiphum padi L. (Hom:Aphididae). So BYDV-PAV isolate was identified as the primery causal agent of the prevailing cereal infections in Trakya Region.During the field trials in 2001, 16 winter wheat cultivars were exposed to natural infections with BYDV-PAV. The result revealed that all of the cultivars were found susceptible to virus. Golia, Nina and Tina varieties however tolerated virus infection and gave acceptible amount of yield. During the 2002 season 25 winter wheat cultivars grown by farmers in the area were tested based on their reactions against natural infection of BYDV-PAV. All the varieties were found susceptible to virus but low rate of infection prevented to discriminate between resistant or tolerant varieties. As a result of this study three viruses were identified as a causal agent of cereal diseases in Trakya Region.