4-CPA (4-klorofenoksiasetik asit) uygulamasının Lycopersicum esculentum Mill, (domates) bitkisine etkileri
- Tez No: 65701
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lycopersicum esculentum Mili. (Domates), 4- Klorofenoksiasetik asit, Lycopersicum esculentum Mill. (Tomato), 4-Chlorophenoxyacetic acid
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, tarla koşullarında yetiştirilen Lycopersicum esculentum Mili (domates) bitkilerine çiçekleme dönemi ve sera koşullarında yetiştirilen bitkilere fide gelişim döneminde uygulanan 4-CPA'nın, meyve verimi, meyve ve yaprak morfolojisi, fizyolojisi ve anatomisi üzerine etkileri incelenmiştir. 0.007 g/l, 0.025 g/l ve 0.035 g/l konsantrasyonlarında^ 4-CPA uygulaması, Lycopersicum esculentum Mili. bitkilerinin meyve sayısı, meyve çapı ve meyve yaşağırlığında bir artışa neden olmuştur. 4-CPA uygulanan bitkilerin yapraklarının toplam klorofil miktarlarında kontrole göre bir azalma gözlenmiştir. Kontrol ile karşılaştırıldığında, uygulamalı bitkilerin yapraklarında önemli şekil değişimleri saptanmıştır. Diğer yandan çiçek ve yapraklara uygulanan 4-CPA'nın meyve ve yaprak klor miktarında da artışa neden olduğu denemelerimiz sonucunda ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, 4-CPA uygulamasının meydana getirdiği morfo fizyolojik değişiklikler ürünün verim ve kalitesini de arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF 4-CPA (4-CHLOROPHENOXY ACETIC ACID) APPLICATION TO LYCOPERSICUM ESCULENTUM MILL (TOMATO) PLANTS KESKİNER, Gülçin MSC in Biology Department Supervisor; Yard. Doç. Dr. Meliha GEMİCİ August 1997, 56 p. In this study, the effects of 4-CPA on L. esculentum Mill, (tomato) plants which were grown in field during flowering period and greenhouse during seedling growth were investigated for fruit yield, fruit and leaf morphology, physiology and anatomy. The 4-CPA applications at 0.007 g/1, 0.025 g/1 and 0.035 g/1 concentrations have caused to increase fruit quantity, diameter and fresh weight. The total chlorophyll content of 4-CPA applied plant leaves was decreased when compared with the control group. Also the morphology of 4-CPA applied plant leaves were differed from the control ones. On the other hand, the chlorine content was increased in 4-CPA applied fruits and leaves. Finally, the morphophysiological changes caused by 4-CPA application were resulted in higher yield and quantity rates.