Bazı bitki gelişim düzenleyicilerin Salmonella/mikrozom test sisteminde mutajenik etkilerinin araştırılması
Investigation of mutagenic effects of some plant growth regulators on Salmonella / microsome test system
  1. Tez No: 183142
  2. Yazar: AHMET UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutajenite, Salmonella typhimurium, Bitki gelişimdüzenleyiciler, Salmonella / mikrozom testi, Mutagenicity, Salmonella typhimurium, Plant growth regulators, Salmonella / microsome test
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI B TK GEL Ş M DÜZENLEY C LER NSALMONELLA / M KROZOM TEST S STEM NDEMUTAJEN K ETK LER N N ARAŞTIRILMASIAhmet UYSALSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Yusuf DURAK2006, XII + 58 sayfaJüri: Prof. Dr. Yusuf DURAK: Yrd. Doç Dr. Rüstem DUMAN: Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALPBu çalışmada, bitki gelişim düzenleyicileri olarak kullanılan; 2,4-Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D), 4-Klorofenoksiasetik asit (4-CPA) veBetanaftoksiasetik asit (BNOA), mutajenik aktiviteleri yönünden Salmonella /Salmonellamikrozom test sisteminde incelenmiştir. Çalışmada kullanılantyphimurium TA 98 ve TA 100 suşlarının standart mutasyonları kontrol edilmiştir.Suşların zamana bağlı absorbans ve üreme durumları belirlenmiştir. Kullanılan 2,4-D, 4-CPA ve BNOA'nın toksik olmayan dozları hesaplanmıştır. DenemelerSalmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 suşlarında, hem metabolik aktivasyonlu(S9) hem de metabolik aktivasyonsuz şartlarda yapılmıştır. Toksik olmayan dozlarlayapılan denemelerde belirlenen revertant sayıları; kontrol plaklarındaki revertantlarlakarşılaştırılmıştır. Metabolik aktivasyon varlığında ve yokluğunda revertantsayılarında önemli bir artış gözlenmemiştir. Elde edilen bulgulara dayanılarak 2,4-D,4-CPA ve BNOA'nın Salmonella / mikrozom test sisteminde mutajen veyapromutajen olmadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF MUTAGENIC EFFECTS OF SOME PLANTGROWTH REGULATORS ON SALMONELLA / MICROSOME TESTSYSTEMAhmet UYSALSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Yusuf DURAK2006, XII + 58 pagesJury: Prof. Dr. Yusuf DURAK: Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMAN: Assist. Prof. Dr. Birol ÖZKALPIn this study, 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D), 4-Chlorophenoxyacetic acid (4-CPA) and Beta naphthoxyacetic acid (BNOA) used asplant growth regulators were investigated for their mutagenic activity in Salmonella /microsome test system. Standard mutations of Salmonella typhimurium TA 98 andTA 100 strains used in this study were controlled. The reproduction state andabsorption of strains depend on time were determined. Nontoxic doses of 2,4-D, 4-CPA and BNOA used in the assays were estimated. Assays were carried out on theSalmonella typhimurium TA 98 and TA 100 strains in the conditions both with andwithout metabolic activation (S9). Numbers of revertant determined in the assaysperformed with nontoxic doses compared to those of control plates. A significantincreasing in numbers of revertant were not observed in the presence or absence ofmetabolic activation (S9). Based on the results, it was concluded that 2,4-D, 4-CPAand BNOA were not mutagen or promutagen in the Salmonella / microsome testsystem.