Bazı sivrisinek türlerinde glikozaminoglikanların değişiminin metamorfoz sırasında ruthenium red ile belirlenmesi
  1. Tez No: 65702
  2. Yazar: NAZIM KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glikozaminoglikan, / sivrisinek, Elektron Mikroskobu, ruthenium red, orta barsak, Glycosaminoglycans, Mosquitoes, Electron Microscopy, Ruthenium red, Midgut
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV ÖZET BAZI SİVRİSİNEK TÜRLERİNDE GLİKOZAMİNOGLİKANLARIN DEĞİŞİMİNİN METAMORFOZ SIRASINDA RUTHENİUM RED İLE BELİRLENMESİ KESKİN, NAZAN Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji ABD Tez yöneticisi; Prof Dr. Sabire Karaçalı Ağustos 1997, 33 Sayfa Elektron mikroskobu incelemeleri için tesbit edilerek reçineye gömülen dokulardan alman ve toluidin blue ile boyanan 1 |j,'luk kesitler ışık mikroskobu gözlemleri ve mikrometrik ölçümler için kullanılmıştır. Aynı bloklardan alınan ince kesitler çifte boyama yapılarak elektron mikroskobunda incelenmiştir. Ruthenium red'li fiksatifle tesbit edilen dokular ise hücre yüzey örtüleri ile bazal tabakaların anyonik yerlerinin gösterilmesi için kullanılmıştır. Barsak duvarı, sitoplazmalannm boyanma özelliği bakımından farklılıklar gösteren tek tabakalı silindirik mikrovilluslu hücrelerle döşelidir. Aralarında küçük rejeneratif hücreler ve endokrin hücreler yer alır. Bu hücreler dıştan kaslarla desteklenmektedir. Larvada ince bir şerit şeklinde bulunan kas tabakası erginde daha kalındır. Larval ve ergin barsak duvarının kalınlık farkı özellikle epitel hücrelerinin yükseklik farkından kaynaklanır. Larval epitel hücrelerinin daha iri oldukları nukleuslanna ait rakamlarla istatistiksel olarak gösterilmiştir. Elektron mikroskobunda elektronca yoğun sitoplazmalı hücrelerde bol serbest ribozomlar bulunur. Kısa dar çubuklar şeklindeki granüllü endoplazmik retikulum zarları bazen içice halkalar oluşturur. Yaprak şeklinde kristali mitokondriumlar boldur. Komşu hücrelerinin barsak lümenine yakın yerlerinde kuşak gibi 'terminal bar'lara benzer zar farklılaşmaları görülür. İri nükleuslarda ökromatin daha geniş alanlar kaplar. Hücrelerin kaidede bazal tabaka ile yüzleştiği yerde plazma zan derin katlanmalarla bir kanalikül sistemi oluşturur. Bu hücreler arasında granüllü endoplazmik retikulum zarları ile birlikte değişen bollukta agranüler endoplazmik retikulum zarlarını içermeleri elektronca az yoğun salgı granüllerine benzer keselerin varlığı ve özellikle farklı düzenlenmiş birkanalikül sistemi ile bazal tabakayla yüzleşmesi ile ayırt edilen elektronca az yoğun silindirik hücreler yer alır. Ctdex ile Anopheles relerinin, RR uygulanmış larva ve erginlerinde; lümenle ve bazal tabakayla yüzleşen plazma zarlarının yüzey örtülerinin hepsinde ve bazal tabakada, değişen yoğunlukta pozitif reaksiyon görülmüştür. Orta barsak dış bazal tabakasındaki reaksiyon incelenen bütün örneklerde hücre yüzeylerinden daha yoğundur. Bu reaksiyon; Culex türü larvası ile Anopheles türü ergininde, kasları örten bazal tabakada, epitel hücrelerini kuşatan bazal tabakaya göre daha yoğun ve iri granüllüdür. Sonuç olarak; incelenen bu türlerin posterior orta barsağı, metamorfoz sırasında, yapısal, morfolojik, ve bazal tabakasında GAG'lann anyonik yerlerinin miktarı bakımından değişiklik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF THE CHANGE OF GLYCOSAMNOGLYCANS IN SOME SPECIES OF MOSQUITOES WITH RUTHENIUM RED DURING THE METAMORPHOSIS Keskin, Nazan Msc in Biology Supervisor Pro£ Dr. Sabire Karaçalı August 1997, 33 pages The tissue sections which were already chemically fixed and embedded in epoxy resin for the TEM-Transmission Electron Microscopy examination are taken out in the form of approximately 1 micron sections and stained with the toluidine blue for the light microscopy examination and micrometrical measurements. From the same samples, ultra thin sections are double stained and examined in the transmission electron microscopy. The sections prepared by using ruthenium red fixatives were examined for demonstrating of the cell surface coats and basement membranes anionic sites. Midgut wall are lined with single layer cylindrical microvillus cells differing in the staining characteristics of cytoplasm. In between, there are small size regenerative cells and endocrine cells. These cells are supported by outer muscles. Muscle layer is more thicker in adult than thin layered larva Difference in the thickness of the midgut wall of larva and adult is due to particularly the difference in the height of epithelium cells. It was shown statistically by the data of nuclei that the larval epithelium cells are larger. In electron microscopy, there are high amount of free ribosomes in the electron dense cytoplasmic cells. Short and narrow stick shaped granular endoplasmic reticulum forms helezonical rings in some cases. There are large amount of sheet formed crista in mitochondria Cell junctions were observed in the sites close to the midgut lumen of the neighboring cells as belt like terminal bars. Euchromatine covers larger surfaces in big nuclei. Plasmolemma forms a canalicule system with deep infoldings in places where cells faced to the basementmembrane. In between these cells, there are electron lucent cylindrical cells which are different their particularly differently arranged canalicul systems with basement membrane facing, and also granular endoplasmic reticulums with varying amount of smooth endoplasmic reticulum and electron lucent vesicules like secretion granule. In Culex and Anopheles, RR applied larva and adults, positive reactions in varying density were observed in all of the cell surface coats faced to lumen and basement membrane. The reaction in the midgut wall outer basement membrane is more dense man on the cell surface in all of the observed samples.However,, the density of the reaction on the basement membrane covered the muscles is much more when compared with the reaction on the basement membrane covered the epithelium cells in Culex species larvas than their adults and in Anopheles species adults than their larvas. In conclusion, the posterior parts of the midguts of Culex and Anopheles species during the metamorphosis demonstrates differences in structural, morphological and the amount of anionic sites of GAGs of basement membrane.