Göğüs hastalıkları ve iç hastalıkları kliniklerinde pnömoni tanısı ile interne edilen 65 yaş ve üzeri hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patient 65 years old and over who were admitted for pnomonia in thoracic and i̇nternal medicine clinics
  1. Tez No: 657023
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALBAY
  3. Danışmanlar: DR. BENGÜ ŞAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Geriatri, Göğüs Hastalıkları, Family Medicine, Geriatrics, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: geriatri, pnömoni, Toplumda gelişen pnömoni
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Pnömoniler yaşlı hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Son yıllarda yaşlı nüfus oranının artması nedeni ile bu hasta grubu daha sık görülmektedir. Yaşlı insanlarda immün yeterliliğin azalması özellikle piyojenik bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazırlar (1). Bu durum enfeksiyona bağlı morbidite ve mortalitede artışa neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hastanemizde yatarak tedavi edilen geriatrik pnömoni hastalarında klinik, radyografik, laboratuar parametreler ve risk faktörleri ile prognoz, tedavi ve komplikasyonları değerlendirmek ve morbidite, mortaliteyi arttıran faktörleri belirlemektir. Çalışmada Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları kliniklerinde pnömoni tanısı ile 01.03.2010 - 01.03.2014 tarihleri arasında interne edilen 65 yaş ve üzerindeki 305 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar için dışlama kriteri belirlenmedi. Demografik bilgiler, klinik, radyolojik ve laboratuar bulguları, tedavi, yatış süresi, komplikasyon, nüks, mortalite gibi prognoz bilgileri hasta dosyalarından elde edildi. Olguların yaş ortalaması 78,30 yıl idi (65-98). 305 hastanın 18'i kaybedilmiş (%6), 40'ı (%13) yoğun bakıma devredilmişti. 289 hastada (%95) eşlik eden en az bir kronik hastalık (%67 kardiovasküler hastalık, %36 Kronik obsrüktif akciğer hastalığı, %36 Diabet, %30 Kalp yetmezliği, %18 serobrovasküler hastalık, %14 malignite) vardı. Kaybedilen hastaların tümünde eşlik eden hastalık mevcuttu. Albumin düzeyi düşük olan olgularda tedavi süresi daha uzun bulundu (p:0.000). Risk faktörlerinden (bakımevinde yaşama, son bir yılda pnömoni nedeni ile yatış, malignite öyküsü ve aspirasyon) en az biri olan hastalarda balgam kültüründe üreme görülmesi oranı anlamlı olarak artmıştı (p:0.016). Balgam kültüründe en sık üreyen mikroorganizma Pseudomonas aeroginosa, kan kültüründe ise stafilokokus hominis idi. Ortalama yatış süresi 7.9 ± 4.91gün, ortalama toplam tedavi süresi 12.59+ 6.75 gün olarak tespit edildi. Kronik obstrüktif Akciğer hastalığı (KOAH) olanlarda diğer ek hastalığı olan olgulara göre Yoğun bakımda tedavi ihtiyacı ve mortalite daha düşük bulundu. Bu durum KOAH'lı hastaların pulmoner semptomlar nedeni ile hastaneye daha erken başvurmuş olabileceği düşüncesiyile açıklandı.Sonuç olarak, eşlik eden hastalığı olan olguların yatarak tedavi açısından değerlendirilmesi, hipoalbuminemisi olan hastalarda replasman yapılmasının önemli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Pneumonia is an important morbidity and mortality reason in old patients. As the old population rate increased over the last years, this patient group is seen more commonly. Immunal sufficiency decrease in old people constitutes a ground for especially pyogenic bacterial infections (1). This situation causes increase in morbidity and mortality due to infection. The aim of this study is to evaluate the clinical, radiographic, laboratory parameters, risk factors and prognosis, treatment and complications in geriatric pneumonia patients hospitalized in our hospital and to determine the factors increasing the morbidity and mortality. In our study, 305 patients of 65 years of age and over interned between 01.03.2010 and 01.03.2014 with pneumonia diagnosis in Ümraniye Training and Research Hospital Pulmonary Diseases and Internal Diseases clinics were evaluated retrospectively. No exclusion criteria were determined for the patients. Demographical information, clinical, radiological and laboratory findings and prognosis information such as treatment, hospitalization period, complication, recurrence and mortality were obtained from patient files. Median age of the patients was 78,30 years (65-98). 18 of 305 patients died (6%) and 40 were (13%) transferred to intensive care unit. In 289 patients (95%) there were at least one accompanying chronic disease (67% cardiovascular disease, 36% chronic obstructive pulmonary disease, 36% Diabetes, 30% Coronary failure, 18% cerobrovascular disease and 14% malignity). All of the patients who died had an accompanying disease. In cases with low albumin level, the treatment period was longer (p:0.000). In patients with at least one of the risk factors (living in nursing home, hospitalization for pneumonia in the previous year, malignity story and aspiration), there was a meaningful increase in reproduction in sputum culture (p:0.016). The most commonly reproducing microorganism was Pseudomonas aeroginosa in sputum culture and staphylococcus hominis in blood culture. Average hospitalization period was determined as 7.9 ± 4.91 days , average total treatment period was 12.59 ± 6.75 days. In patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD), treatment need in intensive care unit and mortality were lower. This situation was explained by considering that the patients with COPD disease might have applied to the hospital earlier due to pulmonary symptoms. As a result, the conclusion was that evaluating the cases with accompanying diseases for hospitalizing treatment and making replacement in patients with hypoalbuminemia was important. key words: geriatrics, pneumonia, pneumonia development in society.