Beliren yetişkinlik döneminde romantik ilişki doyumunun yordayıcısı olarak benlik ayrımlaşması, otantiklik ve depresyon
The differentiation of self, authenticity and depression as predictors of relationship satisfaction in emerging adulthood
  1. Tez No: 657037
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkin, Romantik ilişki Doyumu, Benliğin ayrımlaşması, Otantiklik, Depresyon, Emerging Adulthood, Relationship Satisfaction, Differentiation of Self, Authenticity, Depression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı; romantik ilişkisi olan beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin, romantik ilişkiden aldıkları doyum ile benliğin ayrımlaşması, otantiklik ve depresyonları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma grubu romantik ilişkisi olup 18-26 yaş aralığında bulunan 552 kadın (%68.9), 249 erkek (%31.1) bireyden oluşmaktadır. Verileri toplamak için araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bunun yanı sıra“İlişki İstikrarı Ölçeği- İlişki Doyumu Alt ölçeği”, 4 alt boyuttan oluşan“Benlik Ayrımlaşması Ölçeği”,“Otantiklik Ölçeği”ve“Beck Depresyon Envanteri”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda benliğin ayrımlaşması ve otantiklik ile romantik ilişki doyumu arasında pozitif yönlü, depresyon ve romantik ilişki doyumu arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Ölçeklerin alt boyutlarına göre inceleme yapıldığında ise romantik ilişki doyumu ile benliğin ayrımlaşması alt boyutlarından duygusal kopma ve ben pozisyonu alma arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki, duygusal tepkisellik ve başkalarına bağımlılık boyutları arasında ise anlamlı ilişki olmadığı ortaya konmuştur. İlişki doyumu ile otantikliğin alt boyutları arasında ise yine anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Otantikliğin boyutlarından kendine yabancılaşma ve dış etkileri kabul alt boyutu ile romantik ilişki doyumu arasında negatif yönlü anlamlı, otantik yaşam alt boyutu ile pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Yapılan regresyon analizine göre depresyon, benliğin ayrımlaşması alt boyutlarından ben pozisyonu alma ve duygusal kopma ile otantikliğin alt boyutlarından kendine yabancılaşma ve otantik yaşam romantik ilişki doyumunu anlamlı düzeyde yordamaktadır. Analizlere göre romantik ilişki doyumunu yordamaya en büyük katkıyı otantiklik yapmaktadır. Bağımlı ve bağımsız değişkenlere yönelik yapılan analizler romantik ilişki doyumu, otantiklik ve depresyon değişkenlerinin cinsiyete göre farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Sonuçlar erkeklerin benliğin ayrımlaşma düzeylerinin kadınlardan daha yüksek olduğunu göstermiştir. Öğrenim durumuna göre otantiklik ve benliğin ayrımlaşması puanları farklılaşmazken; lise mezunu olan katılımcıların depresyon ve ilişki doyum puan ortalamalarının diğer gruplara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. İlişki türü göre evli olduğunu belirten katılımcıların romantik ilişki doyumları ve otantiklikleri diğer katılımcılardan yüksek çıkmıştır. Romantik ilişki süresi değişkenine göre bakıldığında ise romantik ilişki doyumu ve otantikliği en yüksek olan grubun ilişki süresi en fazla olan grup olduğu görülmektedir. 4 yıldan daha fazla süredir birlikteliği olan bireylerin depresyon puanlarından düşük aldığı görülmektedir. Son olarak bulgular 4 yıl ve daha uzun süredir birlikte olan grubun 4 yıldan daha kısa süredir birlikteliği olanlara oranla daha yüksek ayrımlaşma düzeyine sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between romantic relationship satisfaction with differentiation of self, authenticity and depression in emerging adulthoods. The study consisted of 552 women (68.9%) and 249 men (31.1%) with a romantic relationship between the ages of 18-26. The“Personal Information Form”created by the researcher was used to collect the data.“Differentiation of Self Inventory”,“Authenticity Scale”,“Beck Depression İnventory”and the“Relationship Stability Scale”were used during the study. The data obtained as a result of the research was analyzed with a statistical package program. According to the findings of the study there are significant relations between relationship satisfaction and differentiation of self, authenticity and depression. According to the regression analysis results the independent variable of authentic life predicts certain dependent variables significantly. Analysis conducted on dependent and independent variables reveal that relationship satisfaction, authenticity and depression variables do not differ by gender. When the study was examined for the demographic variable, the level of education was observed not to make a significant difference for separation of authenticity and differentation of self. The relationship type demographic variable was observed to affect relationship satisfaction and authenticity. Considering the duration of the romantic relationship, it was seen that the group with the highest romantic relationship satisfaction and authenticity was the group with the longest relationship duration. It has been observed that individuals who have been together for more than 4 years have lower depression scores. Finally, the findings show that the group that has been together for 4 years or more has a higher level of differentiation than those who have been together for less than 4 years.