Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde farklı ürün yükünün üzüm verim ve kalitesi ile vegeratif gelişmeye etkileri üzerine araştırmalar
- Tez No: 65719
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KISMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çekirdeksiz Üzüm, somak seyreltme, verim, kalite, gelişme, kalem, Yuvarlak Çekirdeksiz, flower cluster thinning, yield, quality, vegetative growing, scions
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV ÖZET YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE FARKLI ÜRÜN YÜKÜNÜN ÜZÜM VERİM VE KALİTESİ İLE VEGETATİF GELİŞMEYE ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ILGIN, Cemal Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. İbrahim Kısmalı Şubat 1997, 85 sayfa Çekirdeksiz Üzüm çeşidinde farklı düzeyde somak seyreltmelerin ürün yükü ve kalitesi, vegetatif gelişme, göz verimliliği ve kalem kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede aşılı ve aşısız Çekirdeksiz Üzüm çeşidine ait iki bağ yer almıştır. Bu bağların somakları %25, %50 ve %75 oranlarında seyreltilmiştir. Ayrıca seyreltme yapılmayan asmalar da denemede şahit olarak yer almıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir. 1. Aşılı bağda tüm seyreltme uygulamaları, aşısız bağda ise %50 ve %75 somak seyreltmeler yaş üzüm verimini azaltmıştır. 2. Seyreltme uygulamaları salkım ağırlığını ve tane tutum miktarını artırmıştır. 3. Somak seyreltmeler salkım sıklığını artırmıştır. 4. Somak seyreltme ile 100 tane ağırlığı, % kuru madde ve toplam asit uygulamalardan etkilenmemiştir. 5. Aşılı bağda tüm seyreltme uygulamaları, aşısız bağda ise %50 ve %75 somak seyreltmeler kuru üzüm verimini azaltmıştır. 6. Aşısız bağda somak seyreltmeler kuru üzümdeki tane iriliğini artırmıştır.7. %75 somak seyreltmesi uygulaması aşılı bağda kuru üzüm tip numarasını azaltmıştır. %25 somak seyreltme ise aşısız bağda tip numarasını artırmıştır. 8. Uygulamalar çubuk ağırlığı, odunlaşan çubuk uzunluğu ve göz sayısı nı artırmıştır. 9. Uygulamalar üzüm verimi / sürgün ağırlığı oranını azaltmıştır. 10. %75 somak seyreltme asmaların genel kuru ağırlığını azaltmıştır. 11. Seyreltme uygulamaları sonucu 1 gram yaş üzüme düşen yaprak alanı artmıştır. Aşısız bağda bir gram üzüm için en uygun yaprak alanı 3.6 cm2'dir. 12. Aşılı bağda somak seyreltme uygulamaları göz verimliliğini etkilememiştir. Aşısız bağda ise %25 somak seyreltme göz verimliliğini artırmıştır. 13. Ürün yükünü azaltmalar kalemlerin kallus gelişimini artırmıştır. 14. Aşısız bağda %25 somak seyreltme kalem kalitesi için yeterli bulun muştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT RESEARCH ON THE EFFECT OF DIFFERENT CROP LOADS TO THE FERTILITY, QUALITY AND VEGETATIVE GROWING ON YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ GRAPE VARİETY ILGIN, Cemal Doktorate Thesis, Department of Horticulture Supervisor; Prof. Dr. Ibrahim Kısmalı February 1997, 85 pp The effects of different flower cluster thinning at different levels to the yield and quality, vegetative growing, bud fertility and graft cuttings quality were investigated on Yuvarlak Çekirdeksiz grape. Two Yuvarlak Çekirdeksiz vineyards were taken place in the trial. One of them was grafted and the other ungrafted. The clusters of these vineyards were thinned on the rates of 25%, 50% and 75%. On the other hand thinning was not applied control vinestocks in the trial. The results were obtained as below. 1. The table grape yields were decreased by all of the thinning applications on grafted vineyard and the thinning 50% and 75% of flower clusters on ungrafted vineyard. 2. The bunch weinght and fruit set were increased by the thinning applications. 3. The bunch compactness was increased by all the thinning of flower cluster. 4. The weight of hundred berries, solluble solids % and total acidity weren't affected by the thinning of flower clusters.vu 5. The raisin yields were decreased by all the thinning applications on grafted vineyard and the thinning 50% and 75% of flower clusters on ungrafted vineyard. 6. The raisin berry size was increased by the thinning of flower clustes on ungrafted vineyard. 7. The raisin type number was decreased by the thinning application 75% of flower clusters on grafted vineyard. On the other hand type number was increased by the thinning 25% of flower clusters on ungrafted vineyard. 8. The cane weight, matured cane length and bud number were increased by the applications. 9. The ratio between the grape yield and vegetative growth was decreased by the applications. 10. The general dry weight of vines were decreased by thinning 75% of flower clusters. 1 1. The leaf area per 1 g fresh grape was increased by the result of thinning applications. The most suitable leaf area per 1 g fresh grape on ungrafted vineyard was 3.6 cm2. 12. The bud fertility was not affected by the thinning of flower clusters on grafted vineyard. On the other hand, the bud fertilty was increased by the thinning 25% of flower clusters on ungrafted vineyard. 13. The callus growing of graft cutting were increased by decreasing of yield levels. 14. The graft cuttings quality was faund insufficient by the thinning 25% of flower clusters on ungrafted vineyard.