Kışlık II. ürün olarak tüylü fiğ (Vicia villosa roth)'in arpa (Hordeum vulgare l.) ve yulaf (Avena sativa l.) ile karışımlarında değişik hasat dönemlerinin verim ve verim özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar
- Tez No: 65732
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SOYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tüylü Fiğ Çeşitleri, Biçim Zamanları, Yeşil Ot-Kuru Madde ve Ham Protein Verimleri
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İİİ ÖZET KIŞLIK H. ÜRÜN OLARAK TÜĞLÜ FİĞ (Vida villosa Roth)TN ARPA (Hordeum vulgare L.) VE YULAF (Avena satha L.) İLE KARIŞIMLARINDA DEĞİŞİK HASAT DÖNEMLERİNİN VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR GÜLENÇ, Şevket Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet SOYA Mayıs 1997, 95 sayfa Menderes-İzmir ekolojik koşullarında 1993 -'94 ve 1994-'95 kış dönemlerinde yürütülen bu çalışmada, kışlık H ürün olarak yetiştirilen tüylü fiğin arpa ve yulaf ile karışımlarında değişik 2 tüylü fiğ çeşidi (Menemen-79 ve Efes-79) ve 3 biçim zamanı (20 Mart, 5 Nisan ve 20 Nisanının verim ve verim özelliklerine etkileri incelenmiştir. Tüylü fiğin arpa ve yulaf ile oluşturduğu karışımların her ikisinde de yeşil ot, kuru madde ve ham protein verimleri ile kuru madde ve ham protein oranlan açısından çeşitler arasında önemli bir farklılık saptanmamaktadır. Botanik kompozisyonda tüylü fiğ oranı dışında kalan tüm karakterler; biçim zamanlarından önemli ölçüde etkilenmekte ve en yüksek verimler 5 Nisan biçimlerinden alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT RESEARCHES ON THE EFFECT OF DIFFERENT HARVEST STAGES ON THE YIELD AND YIELD CHARACTERISTICS OF MLXTURES OF HAIRY VETCH {Vicia villosa Roth) BARLEY (Hordeum vulgare L.) AND OATS (Arena sativa L.) GROWN AS WINTER SECOND CROP GÜLENÇ, Şevket Thesis of PhD., Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Hikmet SOYA May 1997, 95 pages In this trial conducted under the ecological conditions of Menderes-İzmir, during the growing seasons of 1993-'94 and 1994-'95, the effect of three cutting dates (20 March, 5 April and 20 April) on the yield and some other yield characteristics of two hairy vetch varieties (Menemen-79 and Efes-79) grown as winter second crop in mixtures with barley and oats were investigated. There were not significant differences between the varieties in terms of fodder yield, dry matter yield and crude protein yield in addition to the dry matter and crude protein percentages in both mixtures of hairy vetch varieties. In botanical composition, all characteristics except hairy vetch rate were being affected highly from the cutting dates and the highest yields were obtained at the cutting time on 5 th April. KeywordsrHairy Vetch Varieties, Cutting Date(s), Fodder-Dry Matter and Crude Protein Yields.