Eustoma grandiflorum (Raf.) shin'in İzmir yöresinde kesme ve saksılı çiçek olarak üretilme ve yetiştirme olanaklarının araştırılması
- Tez No: 65731
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eustoma grandiflorum, çimlendirme, budama, çeşit, gübreleme, Paclobutrazol, CCC, rozetleşme, Eustoma grandiflorum (Raf.) Shinn, germination, pruning, cultivar, fertilizer, Paclobutrazol, CCC, rosette formation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
VI ÖZ Eustoma grandiflorum (Raf.) Shinn'in İZMİR YÖRESİNDE KESME ve SAKSILI ÇİÇEK OLARAK ÜRETİLME ve YETİŞTİRME OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI. GÜLGÜN, Bahriye Doktora Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan Hatipoğlu Eylül 1997, 116 sayfa Bu çalışma kapsamında Eustoma grandiflorum (Raf) Shinn'in üretim ve yetiştiriciliği ile ilgili bir dizi araştırma yapılmıştır. İnvitroya Knudson-C ortamı içerisine ekilen ve fideleri Murashige-Skoog ortamına şaşırtılan 8 farklı çeşidin tohumlarının 8 gün içerisinde % 90.87 si çimlenmiş, çimlenen tohumlardan %66.90 ı yaşamını sürdürmüş, yaşamını sürdüren fidelerin %97.31i rozetleşmiştir. İnvivoda 20°C ve 25°C sabit sıcaklıkta çimlendirme dolaplarındaki filtre kağıdı içeren petri kaplan içerisine ekilen 11 çeşide ait tohumlar 20°C de ortalama %60.09, 25°C de %84 oranında çimlenmişlerdir. 25°C sabit sıcaklıkta 12 saat ışık - 12 saat karanlıkta kalan 3 farklı çeşide ait tohumlar, ortalama %95.33 oranında çimlenirken aynı çeşitlere ait tohumlar 24 saat karanlıkta % 55 oranında çimlenmişlerdir. Serada, bir kısım torf, bir kısım kum karışımı içerisine ekilen 11 çeşide ait tohumlar 20-2 1°C kontrollü sıcaklıkta ortalama %67.698 oranında çimlenmiş, tohumdan çıkan fideler %91.75 oranında yaşamını sürdürmeye devam etmiş, bu fidelerde hiç rozetleşme görülmemiştir.vıı 'Pink Edge', 'Pure White', ' Dark Purple' çeşitlerine ait fideler, 1-3-5 yaprak çiftleri üzerinden budandığında artan budama yüksekliği, gelişme sürelerini kısaltmıştır. Çeşitlerde en uzun boylar, bir sapta oluşan en fazla çiçek ve tomurcuk sayıları, en fazla taze kesme çiçek ağırlığı, 3 yaprak çifti üzerinden budanan bitkilerde görülmüştür. % 0.05-0.10-0.15 konsantrasyonlarında ve N:P:K oranı 14:9:8 olan temel gübre ile gübrelenen parsellere dikilen fideler, 3 gruba ayrılarak vejetasyon süresince N: P205: K20 oranı 1:0.5:1.3 olan sıvı kompoze gübrelerle %0. 05-0. 2-0. 3 konsantrasyonlarında gübrelenmişlerdir. En kısa gelişme süreleri, bir sapta oluşan en fazla çiçek ve tomurcuk sayılan, en uzun boylu bitkiler ile ve en fazla taze kesme çiçek ağırlıklarının elde edildiği parseller, %0.05 ve %0.1 temel gübre verilen bloklardaki %0.2 oranında vejetasyon gübresi verilen parsellerdeki bitkilerde görülmüştür. %0.31ük vejetasyon gübre konsantrasyonları, artan temel gübre konsantrasyonları ile doğru orantılı olarak gelişme sürelerinin uzamasına ve kalitenin düşmesine neden olmuştur. Saksılı bitki yetiştirmek amacıyla kullanılan 'Weiss', 'Rosa', 'Bicolor Purple D' çeşitlerine ait vejetatif olarak üretilen fideler, 15.5.1995 tarihinde 10 cm.lik saksılara alınarak 2 gün sonra budanmış, aynı gün bir grup bitki sulama suyuna %0. 1 oranında Paclobutrazol, diğer bir grup bitki ise %0.5 oranında CCC karıştırılmış su ile sulanmışlardır. Bu uygulama, 1 hafta sonra yeni. gelen sürgünler 1 cm boya eriştiğinde tekrarlanmıştır. Sonuçta, CCC, 'Weiss' çeşidinde etkili olmadığı halde 'Rosa' ve 'Bicolor Purple D' çeşitlerinde kontrol bitkilerine göre bitki boylarının kısalmasına neden olmuştur. Paclobutrazol, tüm çeşitlerde boyu kısaltmada etkili olduğu gibi, CCC uygulamasına göre boyu kısaltmada daha etken olmuştur. Nitekim kontrol bitkilerine göre 'Weiss' çeşidinde 10.8 cm 'Rosa' çeşidinde 19.6 cm., 'Bicolor Purple D' çeşidinde ise 28.8 cm boy kısalmalarına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
VM ABSTRACT A RESEARCH ON THE PROPAGATION AND GROWING OF Eustoma grandiflorum (Raf.) Shinn AS CUT AND POT FLOWERS IN IZMIR. GÜLGÜN, Bahriye PhD in Lanscape Agritecture Supervisor: Prof. Dr. Adnan Hatipoğlu September 1997, 1 16 pages In this work, a series of research relating to production and growing condition of Russel praire gentian {Eustoma grandiflorum (Raf.) Shinnj. The seeds of different eight cultivars were sown into Knudson-C medium in vitro and transplanted into Murashige-Skoog (M-S) medium in vitro. It was observed that 90.87% seeds were germinated in eightdays. The surviving persantage of germinated seed was 66.90 and 97.3 1 of those survived plants showed rosette formation. The seeds of different 1 1 cultivars were sown into petri dishes with filter paper in germination cabinet having 20°C and 25°C temperatures in vivo. The seed germination percentage of them was determined as average 60.09 and 84% for 20°C and 25 °C, respectively. Where as, seed 25°C was found as average 95.33, percentage in a regime with 24 hours dark was dectined to 55. The seeds of different 1 1 cultivars were sown into mixture (1 part turf + 1 part sand) in greenhouse with controlled 20-2 1°C. The seed germination percentage was found as 67.698. The surviving percentage of germinated seeds was 91.75 and was observed no rosette formation in those surviving plants.IX When the seedlings of 'Pink Edge', 'Pure White' and 'Dark Purple' cultivars were pruned on 1-3-5 leaf pairs, it was observed that pruning height caused shortening of growing period. The longest plant height, the most flower and bud amount in a stem and the heaviest fresh cut flower were obtained with plants pruned on 3 leaf pairs. The seedlings were planted into parcels fertilized with concentrations of 0.05-0.2 and 0.15% of N:P:K (14:9:8) basic fertizer and seperated into 3 groups. Those groups were fertilized with concentrations of 0.05-0.2 and 0.3% liquid composed fertilizers having N:P20s:K20 (1:0.5:1.3) during vegetation period. The shortest growing period,the most flower and bud amount in a stem, the longest plant height and the heaviest fresh cut flower were obtained from plants of parcel fertilized with concentrations of 0.05 and 0.10% of N.P.K basic fertilizer and 0.2 liquid composed fertilizer during vegetation period. The concentration 0.3% of liquid compose fertilizer caused extension of growing period and decreasing quality of cut flower. The seedlings propegated vegetatively of 'Weiss', 'Rosa' and 'Bicolor Purple D' cultivars used for potted plant production were planted into flower pots in 10 cm. diameter on 15.5.1995 and they were prunned 2 days later. In same day, as one group of plants were watered with water containing 1% of Paclobutrazol, other group of plants were watered with water containing 0.5% of CCC. This application was repeated 1 week later when new shoots reached 1 cm length. As a result, it was observed that CCC was no effect in Weiss. However, CCC caused shortenning of plant height in 'Rosa' and 'Bicolor Purple D', in comparison with controlled plants. Paclobutrazol was found effective in shortenning of plant height for all cultivars and was more effective than CCC, also. The shortenning in comparison with controlled plants was determined as 10.8, 19.6 and 28.8 cm. for Weiss', "Rosa1 and 'Bicolor Purple D' cultivars,respectively.