Kadıköy'de turizm faaliyetleri ve gelişim olanakları
Tourism activities and improvement opportunities in Kadıköy
  1. Tez No: 657333
  2. Yazar: AYŞE ÖZDÖKMECİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SERTKAYA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadıköy İlçesi, Turizm ve Turizm Coğrafyası, Turizm Çekicilikleri, Turizm Çeşitleri, Rekreasyon Faaliyetleri, Olanaklar, Kadıköy District, Tourism and Tourism Geography, Tourism Attractions, Tourism Types, Recreation Activities, Opportunities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Turizm faaliyetleri önemli ekonomik getirilerinden dolayı büyük ilgi gören turizm sektörünün mekân üzerinde uygulamalarıdır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası hızlı bir şekilde gelişim göstermiştir. Turizm ve turizm faaliyetleri tüm ülkelere olduğu gibi özellikle gelişmekte olan ülkelere ekonomik açıdan büyük katkılar sağlamaktadır. Ülkelerin ekonomik açıklarını kapatıp, döviz girdisi sağlarken, diğer yandan yeni iş imkânları yaratmakta, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Ayrıca turizm faaliyetlerine bakılarak ülke ekonomisi hakkında fikir edinmek mümkündür. Turizm sektörü, yerel ve merkezi yönetimler iletişiminde ülke içi ve uluslararası şirketlerin de yatırım yapmaları sonucunda hızlı gelişen sektörler arasında yerini almıştır. Tarihi ve kültürel bakımdan zengin kaynaklara sahip olan İstanbul İli'nin önemli merkezlerinden biri Kadıköy ilçesi'dir. İlçe gerek tarihi gerek kültürel gerekse çeşitli turistik çekicilikleri ile ön plana çıkmış, turizm potansiyeli yüksek mekânlara ve olanaklara sahiptir. Özellikle İstanbul İli'ne turistik açıdan ziyarete gelenlerin çoğunun uğrak yeri olan Kadıköy'de var olan turizm faaliyetlerini belirlemek ve gelişim olanaklarını araştırma çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Turizm coğrafyası kapsamında coğrafi bakış açısıyla yaklaştığımız araştırmada ilk olarak çalışmamızın amacı, yöntemi ve daha sonra çalışma alanımızın coğrafi konumu, beraberinde çalışma alanımızın turizm faaliyetlerine etkileri genel, fiziki, beşerî ve ekonomik coğrafya özellikleri ele alınıp, geliştirilebilirliği üzerinde durulmuştur. Çalışma sahasında tarihi-kültürel ve doğal çekicilikler belirlenerek tanımlanmış, sürdürülebilir turizm faaliyetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son olarak swot analizi yapılarak yorumlanmış ve geleceğe dair ön görülerde bulunulmuştur. Kadıköy'ün turizm odaklı marka bir kent olmasının gerekliliği vurgulanmış, ilçede Turizm Geliştirme Kurulu kurulmasının önemi belirtilmiştir. Genel anlamda mevcut durumu geliştirebilecek öneriler ile Kadıköy İlçesi'nin sürdürülebilir turizm potansiyelinin arttırılabileceği, turizm alanında var olan olanakları sayesinde markalaşma eğilimiyle de önde gelen önemli turizm merkezlerinden biri olabileceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism activities are the applications of the tourism sector on the venue, which attracts great attention due to their significant economic benefits. It has made a rapid progress especially after the Second World War. Tourism and tourism activities provide great economic contributions to developing countries as well as to all countries. While closing the bugdet deficits of countries economically, providing foreign currency inflow; on the other hand, it also creates new job opportunities and contributes to regional and national development. Besides, it is possible to gain insight about the development level of the country's economy, by looking at its tourism activities. The tourism sector has taken its place among the rapidly developing sectors by the communication of local and central administrations as a result of the investments of national and international companies. One of the most important centers of Istanbul Province, which has rich historical and cultural resources, is Kadıköy district. The district stands out with its historical, cultural and various touristic attractions and has venues that contain within themselves high tourism potential and opportunities. Especially, determining the existing tourism activities and researching development opportunities in Kadıköy, which is frequented by most of the tourists who come to Istanbul for touristic reasons, constitute the basis of our study. Within the scope of tourism geography, we approach from a geographical point of view, firstly the purpose and method of our study and then the geographical location of our field of study, and the effects of our field of study on tourism activities; general, physical, human and economic geography features are discussed and its develop ability is emphasized. In the study area, historical-cultural and natural attractions are identified and defined, and sustainable tourism activities have been put forward. Finally, it was interpreted by performing swot analysis and predictions were made prospectively. It is emphasized that Kadıköy should be tourisim oriented a brand city. Generally, it is foreseen that the sustainable tourism potential of Kadıköy District can be increased with the suggestions that can improve the current situation, and it can become one of the leading and important tourism centers with its branding trend thanks to its existing opportunities in the field of tourism.