Daha fazla kira ödeme istekliliği üzerine etki eden unsurların öğrencileşme bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of the factors affecting willingness to pay more rent in the context of studentification
  1. Tez No: 657375
  2. Yazar: ÖZGÜR ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL SEMİH KİMZAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Pazarı, Daha Fazla Kira Ödeme İstekliliği, Yaşam Memnuniyeti, Konut Çevresinden Duyulan Memnuniyet, Mekan Duygusu, Öğrencileşme, Soylulaştırma, Housing Market, Willingness to Pay More Rent, Life Satisfaction, Residential Environmental Satisfaction, Sense of Place, Studentification, Gentrification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Konaklama ihtiyaçlarını kiralık konutlar üzerinden karşılamayı tercih eden üniversite öğrencileri bazı mahallelerde yoğunlaşarak eski sakinleri yerlerinden etmekte ve bu mahallelerin sosyal, ekonomik, kültürel ve fiziki karakterlerini değiştirmektedirler. Öğrencileşme kavramı ile ifade edilen bu toplumsal olay literatürde eşit olmayan güçler arasında gerçekleşen sınıfsal bir mücadeleyi ve eski sakinlerin mekana yeni gelenler tarafından yerlerinden edilmelerini açıklayan soylulaştırma teorisi içinde incelenmektedir. Öğrencileşme yaşanan mahallelerde üniversite öğrencilerinin kiralık konutlara olan canlı ve düzenli talepleri nedeniyle konut kira ve satış fiyatlarında artışlar görülmekte konut pazarının yapısı öğrencilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamaya yönelik olarak değişmektedir. Bireylerin konut çevrelerinden duydukları memnuniyetleri, mekan duyguları ve yaşam memnuniyetleri daha fazla kira ödeme istekliliklerini etkilemektedir. Daha fazla ödeme istekliliği kullanım deneyimlerinden ortaya çıkan memnuniyetlerine bağlı olarak tüketicilerin ürünlerin fiyatları üzerine ödemek isteyebilecekleri ek bir bedeli ifade etmektedir ve satın alma davranışının ve ürüne yönelik talebin tahmini ile ilgilidir. Bu çalışma, konut çevresinden duyulan memnuniyeti, mekan duygusunu, yaşam memnuniyetini ve daha fazla kira ödeme istekliliğini öğrencileşme bağlamında birlikte incelemektedir. Çalışmanın amacı Eskişehir Tepebaşı'nda öğrencileşen mahallelerde kiralık konutlarda ikamet eden üniversite öğrencilerinin konut çevrelerinden duydukları memnuniyetlerinin, mekan duygularının ve yaşam memnuniyetlerinin mahallelerindeki konutlara daha fazla kira ödeme istekliliklerine etkilerini incelemektir. Araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modeli aracılığı ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin konut çevrelerinden duydukları memnuniyetleri ve daha fazla kira ödeme isteklilikleri arasındaki ilişkide yaşam memnuniyetlerinin tam aracılık rolünün olduğu keşfedilmiştir. Buna göre konut çevrelerinden duydukları memnuniyetlerinin daha fazla kira ödeme isteklilikleri üzerinde önemli etkisinin olmasına rağmen öğrencilerin daha fazla kira ödeme isteklilikleri ile ilgili olarak yapılacak değerlendirme ve öngörülerde yaşam memnuniyetlerinin öncelikle dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Öğrencilerin mahallelerindeki konutların kiralarına daha fazla kira ödeme istekliliği düzeylerinin görece düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durum öğrencileşen mahallelerde öğrencilere kiralanan konutların kira fiyatlarının üniversite öğrencileri için yüksek bir düzeye ulaşmış olabileceğine ve öğrencilerin genel olarak olası kira artışlarına tolerans göstermeyebileceklerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
University students, who prefer to meet their accommodation needs through rental housing, are concentrated in some neighborhoods, displacing former residents and changing the social, economic, cultural and physical characteristics of these neighborhoods. This social phenomenon, expressed with the concept of studentification, is studied in the literature of gentrification, which explains a class struggle between unequal forces and the displacement of old residents by newcomers. Due to the lively and regular demands of university students for rental housing in the neighborhoods where studentification is experienced, housing rents and sales prices increase, and the structure of the housing market changes in order to meet the needs and demands of students. Residential environmental satisfaction of individuals, their sense of place and life satisfaction affect their willingness to pay more rent. Willingness to pay more refers to an additional price that consumers might be willing to pay on the prices of products, based on their satisfaction with their usage experience, and is related to the estimation of purchasing behavior and demand for the product. This study examines residential environmental satisfaction, sense of place, life satisfaction and willingness to pay more rent together in the context of studentification. The aim of the study is to examine the effects of residential environmental satisfaction, sense of place and life satisfaction of university students residing in rental houses in Eskişehir Tepebaşı's studentified neighborhoods on their willingness to pay more rent to the houses in their neighborhoods. Research hypotheses were tested through the structural equation modeling. As a result of the analysis, it has been discovered that life satisfaction has a full mediating role in the relationship between university students' residential environmental satisfaction and their willingness to pay more rent. Accordingly, it is understood that although students' residential environmental satisfaction has a significant effect on their willingness to pay more rent, their life satisfaction should be taken into consideration primarily in evaluations and predictions regarding the willingness of students to pay more rent. It was determined that the students' willingness to pay more rent for the rents of the housing in their neighborhood is relatively low. This indicates that the rental prices of housing rented to the students in studentified neighborhoods may have reached a high level for university students, and students may not tolerate possible rent increases in general.