Bipolar bozukluk hastalarının mizaç ve karakter özellikleriyle bağlanma stilleri arasındaki ilişki
The relationship between temperament and character characteristics and attachment styles of bipolar disorder
  1. Tez No: 657405
  2. Yazar: CANSU ÇAKIR YARDİBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Mizaç, Karakter, Bipolar Bozukluk, Attachment Styles, Temperament, Character, Bipolar Disorder
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada bipolar bozukluk hastaları ve kontrol grubunun mizaç ve karakter özellikleriyle bağlanma stilleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-65 yaş aralığında 50 gönüllü ve Ocak 2018-Temmuz 2018 tarihleri arasında NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde tedavi gören 18-65 yaş aralığında remisyonda 50 Bipolar Bozukluk hastası oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara sosyodemografik veri formu, Mizaç ve Karakter Envanteri, Yakın İlişkilerde Yaşantılar II uygulanmıştır. Bipolar bozukluk hastalarının yaş ortalamaları ile kontrol grubunun yaş ortalaması arasında anlamlı fark bulunmuştur. Bipolar bozukluk hastalarının ve kontrol grubunun Mizaç ve Karakter Envanterinden aldıkları puanlar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Bipolar bozukluk Tip 1 ve Tip 2 hastalarının Mizaç ve Karakter Envanteri alt ölçeklerinden karamsarlık-sınırsız iyimserlik, çabuk yorulma ve dermansızlık, zarardan kaçınma ortalamalarında anlamlı fark bulunmuştur. Bipolar bozukluk hastaları ve kontrol grubu kıyaslandığında Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ile Mizaç ve Karakter Envanteri puanları arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate relationship between temperament and chacter characteristics and attachment styles of bipolar disorder patients and control groups. Participants of the research were consisted of 50 bipolar disorder in remission patients of NP Istanbul Brain Hospital from January in 2018 to July in 2018 and 50 volunteer paticipant all between the ages of 18 and 65 years. Participants are answered sociodemographic data form, Temperament Character Inventory and Expreriences in Close Relationships-Revised. Significant differences were found between the mean age of the bipolar patients and the mean age of the control group. There was a significant difference between the scores obtained from Temperament Character Inventory of bipolar disorder patients and control group. A significant difference was found in the mean of pessimism-uninhibited optimism, fatigability-vigor, and harm avoidance from Temperament Character Inventory sub-scales of Type 1 and Type 2 patients with bipolar disorder. When the bipolar disorder patients and the control group were compared, a significant correlation was found between the Experiences of Close Relationship Experiences and Temperament and Character Inventory scores.