Sivas'ta geleneksel konut mimarisi
Traditional housing architecture in Sivas
- Tez No: 657415
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Konut, Kültür, Housing, home, culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1024
Özet
Bu çalışmada, Sivas merkez ve ilçelerinde bulunan tarihi konutların mimari ve süsleme özellikleri değerlendirilmiş ve toplumun kültürel özelliklerinin konut mimarisine yansıması ele alınmıştır. Konutlar; tarihçeleri, bugünkü durumları, plan özellikleri ve tezyinatları açısından bir bütünlük içerisinde incelenmiştir. Tez: Giriş, ev-konut, Türk evinin oluşum ve gelişimi, Sivas'ta konut kültürü, katalog, tablolar, fotoğraf ve çizimler, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmada 49 konut ele alınmıştır. Giriş bölümünde; konunun amacı, yöntemi, sınırlandırılması, araştırma metodu üzerinde durulmuş ve konuyla ilgili kaynakların belirtilmiştir. Giriş bölümünün ardından devam eden, ev-konut, Türk evinin oluşum ve gelişimi bölümünde, ev terimi açıklamaları, evin ortaya çıkışı ve gelişimi ve de Türk evinin oluşum süreci ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Sivas'ta konut kültürü bölümünde de toplumun kültürel özelliklerinin geleneksel konut mimarisinin oluşumunda ne tür etkileri olduğu belirtilmiştir. Yapı kataloglarının olduğu bölümde; tescilli ve tecilsiz yapılar dıştan ve içten ayrıntılı bir şekilde, çevreyle olan ilişkileri de göz önünde bulundurularak anlatılmıştır. Tescilsiz olan konutlara konut sahiplerinin isimleri verilmiştir. Tanımlarda, konutlar saat yönünde bir düzen takip edilerek ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Tablolar bölümünde, kataloğa dahil edilen her bir yapı için hazırlanan tablo yer alır. Bu tablolarda konutların; avlu özellikleri, cephe düzenlemeleri, kat sayıları, süslemeleri, plan özellikleri kısaca aktarılmıştır. Fotoğraf ve çizimlerin olduğu bölümde konutların ayrıntılı fotoğrafları ve planları yer almaktadır. Değerlendirme ve sonuç bölümlerinde, yapılar ortak ve farklı özelliklerine göre gruplandırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the architectural and decorative features of the historical houses in Sivas center and its districts were evaluated and the reflection of the cultural characteristics of the society on the housing architecture was discussed. These houses have been studied in integrity in terms of its histories, present conditions, plan features and decorations. This thesis consists of entrance, house-residence, formation and development of the Turkish house, housing culture in Sivas, catalog, tables, photographs and drawings, evaluation and conclusion sections. 49 houses were focused on in the study. In the introduction part; the aim, method, limitation, research method of the subject were emphasized and the resources related to the subject were specified. Continuing after the introduction part, house-residence, the formation and development of the Turkish house, the explanations of the term house, the emergence and development of the house, and the formation process and characteristics of the Turkish house are discussed. In the section of housing culture in Sivas, what kind of effects the cultural characteristics of the society have on the formation of traditional housing architecture are stated. In the section with building catalogs; Registered and non-registered buildings are described in detail from outside and inside, taking into account their relations with the environment. Unregistered residences have been given the names of their owners. In the definitions, the houses are described in detail, following a clockwise order. Table section contains the tables prepared for each structure included in the catalog. In these tables; courtyard features, facade arrangements, number of floors, decorations, plan features are briefly explained. Detailed photos and plans of the houses are included in the section with photographs and drawings. In the evaluation and conclusion sections, the structures are grouped and evaluated according to their common and different characteristics.