Ege Bölgesinde sosyal medya bağımlılıgının pozitif negatif duygudurum ile ilişkisinin incelenmesi
Analysis of relationship between social media addiction and positive-negative mood in Turkish Aegean Coast
  1. Tez No: 657416
  2. Yazar: ŞAHİKA TURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, pozitif-negatif duygudurum, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası, Ege Bölgesi, Social media addiction, positive-negative mood, Addiction Risk Profile of Turkey and emotion Map (TURBAHAR), Turkish Aegean Coast
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi kapsamında yapılan bu araştırmada, Ege bölgesindeki bireylerde sosyal medya bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, sosyal medya bağımlılığı ile pozitif-negatif duygudurum arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Ege bölgesinde yaşayan 3200 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan veri toplama aracında bağımlılık yükü formu ile pozitif-negatif duygular ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 21.00 kullanılmış olup, betimleyici istatistikler ile birlikte ANOVA ve regresyon analizlerine yer evrilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Yapılan varyans analizine göre negatif duygu durum ile sosyal medya bağımlılık düzeyleri arasında istatistikçe anlamlı fark tespit edilmiştir. Buna göre sosyal medya bağımlılığı yüksek olanlar ile sosyal medya bağımlılığı düşük olanlar arasında istatistikçe anlamlı bir fark bulunmaktadır. Buna göre yüksey düzeyde sosyal medya bağımlılığına sahip bireylerin negatif duygu düzeyleri, düşük düzeyde sosyal medya bağımlılığı olan katılımcılardan yüksektir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Ege bölgesinde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılığı düzeylerinde, yaş ve medeni duruma göre anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Ancak cinsiyet, eğitim düzeyi ve sahip olunan çocuk sayısına göre ise anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Buna göre yaş arttıkça sosyal medya bağımlılığı azalmaktadır. Bununla birlikte medeni durumu bekar olan bireylerin sayısının artması ile izlenen sosyal medya bağımlılığında ki artış istatistiksel olarak anlamlı düzeydedir. Çalışmaya katılan bireylerin Pozitif duygu durum ve negatif duygu durum ile sosyal medya bağımlılığı arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.Araştırmada negatif duygudurumun sosyal medya bağımlılığına etkisi, pozitif duygudurumdan daha fazladır. Elde edilen bu bulgular yaş, ile birlikte medeni durumun, pozitif ve negatif duygudurumun sosyal medya bağımlılığı için önemli bir risk faktörü olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study which is carried out under the project entitled“Addiction Risk Profile of Turkey and Emotion Map”, determining the level of social media addiction in individuals in the Eastern Anatolia Region and revealing the effect of positive and negative mood on social media addiction are aimed. For this purpose, 3200 people living in the Aegean region were surveyed. In the data collection tool, the dependency load form and positive-negative emotions scale are included. SPSS 21.00 was used in the analysis of the data, and ANOVA and regression analyzes were performed along with descriptive statistics. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the variance analysis, a statistically significant difference was found between the negative mood and social media addiction levels. According to this, there is a statistically significant difference between those with high social media addiction and those who have low social media addiction. According to this, negative emotion levels of individuals with higher social media dependency are higher than those with low social media addiction. According to the findings obtained from the study, there were significant differences in social media dependency levels of the individuals living in the Aegean region according to age and marital status. However, no significant difference was found with a view to the gender, education level and the number of children. Accordingly, as age increases, social media addiction decreases. On the other hand, the increase in social media dependency observed during the the increase in the number of individuals with single marital status is statistically meaningful. A positive statistically significant relationship was found between positive mood and negative and social media dependency of the participants. The effect of negative mood on social media addiction was higher than positive mood. These findings suggest that marital status, positive and negative mood together with age are important risk factors for social media dependency.