İstanbul'da sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma stilleri ilişkisinin incelenmesi
An investigation of the relationship between social media addiction and attachment styles in İstanbul
- Tez No: 657419
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal medya bağımlılığı, bağlanma, kaçıngan bağlanma, kaygılı bağlanma, Social media, social media addiction, attachment, avoidant attachment, anxious attachment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sosyal medya günümüzde her yaştaki kişinin kullandığı ve zaman geçtikçe kullanımı artan bir iletişim aracıdır. Bu araştırma“Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası”olarak oluşturulmuş bir çalışmanın kollarından olan İstanbul ili ve sosyal medya bağımlılığı kavramlarını içermektedir. Bu çalışmada temel olarak, sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki ile eğitim, yaş, cinsiyet, medeni durum ve çocuk sayısı gibi değişkenlerle olan ilişkisi araştırılmaktadır. Araştırmaya İstanbul ilinden 1995 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin %49'u kadın (n= 994), %50'si erkektir (n= 1000). Örneklemdeki yaş ortalaması 30,25'tir. Araştırmada kullanılan ölçüm araçları olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) kullanılmıştır. Araştırmada sosyal medya bağımlılığının etkisinin yaş ve cinsiyet faktörlerine bakılarak değerlendirilmesinde Bağımsız Örneklem T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Sosyal medya ile bağlanma stilleri, yaş, eğitim, cinsiyet, medeni durum ve çocuk sayısı değişkenlerine yönelik Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Ayrıca, Sosyal Medya Davranışının Etki Yükü gruplarının değerlendirilmesinde ANOVA kullanılmıştır. Araştırmanın değerlendirilmesinde SPSS 21 programı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, sosyodemografik form değişkenlerinden yaş, eğitim durumu ile sosyal medya bağımlılığı arasında lineer regresyon analizine göre negatif ve anlamlı düzeyde yordama vardır. Cinsiyet, medeni durum ve çocuk sayısı ile sosyal medya bağımlılığı arasında lineer regresyon analizine göre istatistiksel anlamda yordama bulunmamaktadır. Kaçıngan bağlanma ve kaygılı bağlanma ile sosyal medya bağımlılığı arasında pozitif ve anlamlı yordama olduğu araştırmanın diğer bulguları arasındadır. Yapılan bağımsız örneklem T Test sonucuna göre kadınların erkeklerden daha yüksek sosyal medya bağımlılığı puanlarına sahiptir. Araştırmanın sonuçlarına göre bağlanma şekilleri ile sosyal medya bağımlılığının ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçtan hareketle, sosyal medya bağımlılığın tedavisinde bağlanma stilleri faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Today, social media is a communication tool that is used by people of all ages and it is increasingly used as time goes by. This study is called“Map of Turkey Addiction and Mental Health”, one of the study's arm formed in Istanbul province and it includes the concept of social media addiction. In this study, the relationship between social media addiction and attachment styles and their relationship with variables such as education, age, gender, marital status and number of children are investigated. A total of 1995 people from Istanbul participated in the study. 49% of the participants were female (n = 994) and 50% were male (n = 1000). The mean age of the sample was 30.25. Socio-Demographic Information Form, Behavior Influence Load Form and Experiences in Close Relationships-II (YİYE-II) were used as measurement tools. In the study, Independent Sample T Test and One-Way Variance Analysis (ANOVA) were used to evaluate the effect of social media dependency on age and gender factors. Linear regression analysis was performed for social media, attachment styles, age, education, gender, marital status and number of children. In addition, ANOVA was used to evaluate the Impact Load groups of Social Media Behavior. SPSS 21 program was used to evaluate the research. According to the findings of the study, there is a negative and significant predictor of socio-demographic form variables according to the linear regression analysis between age, education and social media dependence. Gender, marital status, and number of children and social media dependence were not statistically different by linear regression analysis. The other findings of the study are that there is a positive and significant predictor between avoidant attachment and anxious attachment and social media addiction. According to the independent sample T Test results, women have higher social media addiction scores than men. Based on the results of the study, it is thought that there is a relationship between attachment styles and social media dependence. Based on this result, the attachment styles factor should be taken into consideration in the treatment of social media addiction.