Algılanan etiksel iklim ile işgören performansı arasındaki ilişkide örgütsel sessizliğin aracılık rolü: Uygulamalı bir çalışma
The mediating role of the organizational silence in the relationship between perceived ethical climate and employee performance: An applied study
  1. Tez No: 657437
  2. Yazar: EMİNE AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDU MEHMET BİÇKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik İklim, İşgören Performansı, Örgütsel Sessizlik, Ethic, Ethical Climate, Employee Performance, Organizational Silence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı, algılanan etiksel iklim ile bağlamsal performans ve görev performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu ilişkide örgütsel sessizliğin aracı rolünü analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, Kayseri ilindeki özel sektör çalışanları oluşturmaktadır (n=631). Bu çalışmada veriler Schwepker (2001) tarafından geliştirilen etik iklim ölçeği, Goodman ve Svyantek (1999) tarafından geliştirilen iş performansı ölçeği ve Dyne, Ang ve Botero (2003) tarafından geliştirilen örgütsel sessizlik ölçeklerinden oluşan bir anket yardımı ile toplanmıştır. Veriler korelasyon, regresyon ve hiyerarşik regresyon analizleri yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, algılanan etiksel iklimin bağlamsal performans ve görev performansı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Kabullenici sessizliğin bağlamsal performans ve görev performansı üzerinde negatif etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Buna ilaveten kabullenici sessizliğin algılanan etiksel iklim ile bağlamsal performans ilişkisinde tam aracı etkiye sahip olduğu, algılanan etiksel iklim ile bağlamsal performans ilişkisinde aracı etkiye sahip olmadığı gözlenmiştir. Korunmacı sessizliğin de bağlamsal performans ve görev performansını negatif etkilediği saptanmıştır. Ancak korunmacı sessizliğin hem algılanan etiksel iklim ile bağlamsal performans ilişkisinde hem de algılanan etiksel iklim ile görev performansı ilişkisinde aracı etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Korumacı sessizlik bağlamsal performans ve görev performansı üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Yine korumacı sessizliğin hem algılanan etiksel iklim ile bağlamsal performansı ilişkisinde hem de algılanan etiksel iklim ile görev performansı arasındaki ilişkisinde aracı etkisi olduğu saptanmıştır. Örgütsel sessizliğin bağlamsal performans üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Örgütsel sessizliğin algılanan etiksel iklim ile bağlamsal performans arasındaki ilişkide aracı etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Benzer şekilde örgütsel sessizlik görev performansını negatif şekilde etkilemektedir. Aynı zamanda örgütsel sessizliğin algılanan etiksel iklim ile görev performansı arasındaki ilişkide aracı etkiye sahip olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçlarının doğru bir şekilde yorumlanabilmesi ve etki alanının net olarak belirlenebilmesi amacıyla, çalışma kapsamında, çalışmanın kısıtları aktarılmıştır. Son olarak, araştırma bulguları çerçevesinde uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik bir takım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the relationship between perceived ethical climate and contextual performance and task performance and to analyze the mediating role of organizational silence in the relationship between these variables. The sampling of the study consists of private sector employees in Kayseri province (n = 631). The data in this study was collected with the help of a questionnaire include that ethical climate scale developed by Schwepker (2001), job performance scale developed by Goodman and Svyantek (1999) and organizational silence scales developed by Dyne, Ang and Botero (2003). The data were analyzed with correlation, regression and hierarchical regression analysis. According to the findings of the research, it has been determined that perceived ethical climate has a positive effect on contextual performance and task performance. It was determined that acquiescent silence have a negative effect on contextual performance and task performance. Moreover, it has been determined that acquiescent silence have a full mediating effect on the relationship between perceived ethical climate and contextual performance, it has been observed that do not have a mediating effect on the relationship between perceived ethical climate and contextual performance. It has been determined that defensive silence negatively affects contextual performance and task performance. However of defensive silence, it has been determined that have a do not have a mediating effect mediating effect the relationship perceived ethical climate and contextual performance, nor in the relationship between perceived ethical climate and task performance. The protectionist silence have a positive effect on contextual performance and task performance. In addition, protectionist silence it has been determined that have a mediating effect mediating effect the relationship perceived ethical climate and contextual performance, nor in the relationship between perceived ethical climate and task performance. It has been observed that the organizational silence have a negative effect on contextual performance. It has been determined that organizational silence have a mediating effect on the relationship between perceived ethical climate and contextual performance. Similarly, the organizational silence has been negatively effects task performance. At the same time, it has been determined that organizational silence do not have a mediating effect on the relationship between perceived ethical climate and task performance. Within the scope of the study, the limitations of the study have been conveyed in order to interpret the researchresults correctly and to determine the area of influence clearly. Finally, several recommendations were presented to the practitioners and researchers within the framework of the research findings.