Thalassemia'lı çocuklarda ferritin miktarının değişimi
The change of ferritin amount in thalasemia childrens
  1. Tez No: 65746
  2. Yazar: TİJEN SARSU ELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta Talasemi Major, Serum Ferritin
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Akdeniz bölgesinin hastalığı olan Akdeniz anemisi adı ile anılan Beta Talasemi major hastalığının ferritin ile olan ilişkisinin belirlenmesi için bu araştırma planlanmıştır. Bu çalışmada 71'i bayan 72'si erkek 143 anemi hastası ile 10'u erkek 10'u bayan 20 diyaliz hastası olmak üzere 163 denek serumu kullanılmıştır. Sonuçlara göre erkek diyaliz hastalarının serum ferritinleri 1350 ng/ml; bayan diyaliz hastalarının serum ferritin miktarları 2432 ng/ml bulunmuştur. Beta talesimililerin serumlarında ferritin miktarları bayanlar için 3480 ng/ml, erkekler için 3 1 80 ng/ml dir. Erkek Talasemililerde 22 yaşından itibaren, bayan talasemililerde ise 13 yaşından İtibaren serum ferritin miktarının azaldığı görülmüştür. En yüksek serum ferritin değerlerine 14 yaşındaki bayan ve 16 yaşındaki erkek beta Talasemililerde rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was planned lor investigate Ihc relationship of Beta Thalassemia major which called Mediterranean anemia, with Ferritin. In this research, total 163 patient which are 71 female anemia patient and 72 male anemia patient with 10 male dialisis patient and 10 female patient, senim analysed. In our result, the serum ferritin amounts were 1.350 ng/ml of male; 2432 ng/ml of female for dialisis patients; 3180 ng/ml of male and 3480 ng/ml of female for Major Beta thalassemia patients. The amount serum ferritin were decreased from 13 th age for female and 22th age for male. The high ferritin values were found in serum were taken from 14th age female and 16th male. Key Words.Beta Thalassemia Major. Serum Ferritin.